VUB-geneeskundestudent Ayla Pauwels werd op 28 november uitgeroepen tot laureaat van de Medische Stichting Mathilde E. Horlait-Dapsens. Deze stichting ondersteunt jonge artsen die zich willen vervolmaken in een excellente instelling in binnen-of buitenland. De nieuwe VUB-laureaat kan dankzij de steun van de stichting een jaar lang kennis en ervaring opdoen Down Under.

De bestemming lag al even vast voor neuroloog in opleiding Ayla; het wordt Australië. “Ik zal in verschillende centra verbonden aan Monash Health in Melbourne kunnen toespitsen op verscheidene pathologieën in het domein van bewegingsstoornissen. Ik verwacht er veel klinische ervaring op te doen, en zal ook de kans krijgen om deel te nemen aan wetenschappelijke activiteiten.”

Naast de erkenning is uiteraard vooral de financiering welgekomen: “Zo’n opportuniteit gaat gepaard met een aanzienlijk prijskaartje, reageert Ayla, “ik ben dan ook zeer dankbaar dat ik van de Horlait-Dapsens stichting deze financiële ondersteuning mag ontvangen.”

Het is niet de eerste keer dat de nieuwe laureaat naar het buitenland trekt voor haar opleiding. Zo volgde Ayla al een stage neurologie in het Hôpital de la Pitié-Salpêtrière in Parijs en een stage interne geneeskunde in het Themba hospitaal in Kabokweni, Zuid-Afrika.

“Hoewel deze periode proportioneel slechts kort was in vergelijking met de totaalduur van mijn opleiding, heb ik gedurende deze maanden ontzettend veel geleerd. Niet alleen op puur medisch vlak en over het anders functioneren van de gezondheidszorg over landsgrenzen heen, zelfs binnen Europa, maar ook op persoonlijk vlak. Studeren en werken in het buitenland spoort aan tot kritische zelfreflectie en - hoe cliché het ook mag klinken - voor mij was het een levensverrijkende ervaring. Het was daarom mijn droom om een deel van mijn neurologie opleiding in het buitenland te volgen en ik ben verheugd dat dit realiteit wordt.”

De beurs van de Medische Stichting Mathilde E. Horlait-Dapsens vertegenwoordigt een bedrag van 21.000 euro.