Het Wetenschappelijk Steunfonds voor de Vrije Universiteit Brussel, dat dit jaar zijn 50-jarig bestaan viert, reikt tweejaarlijks de Hilde Bruersprijs voor wetenschappelijk onderzoek in de geneeskunde uit. Deze prijs wordt mogelijk gemaakt door de schenking van mevrouw Hilde Bruers als dank voor haar voortreffelijke behandeling in het UZ Brussel. De laureaat voor deze prijs in 2022 is prof. dr. Bart Keymeulen.

Bart KeymeulenĀ streeft ernaar om innovatieve therapieĆ«n tot bij de patiĆ«nt te brengen, zowel vĆ³Ć³r diagnose (preventie), bij diagnose als in latere stadia van de aandoening. Zijn onderzoek richt zich op het onderdrukken van de auto-immuniteit (immunotherapie) en op de transplantatie van betacellen of stamcel gederiveerde cellen die zich tot betacellen en glucagoncellen ontwikkelen.

Hij is als gewoon hoogleraar verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije Universiteit Brussel, waar hij voorzitter is van de onderzoekscluster Diabetes, Transplantation and Pathology. Hij is tevens erevoorzitter van de Diabetesliga en erelid van de International Society of Internal Medicine. In het UZ Brussel is hij verantwoordelijk voor de geĆÆntegreerde en multidisciplinaire zorg van alle vormen van diabetes. Hij specialiseerde zich in de behandeling van patiĆ«nten met type 1 diabetes.