Tijdens de weKONEKT.brussels-week van 29 maart tot en met 2 april ontdekken studenten van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Université Libre de Bruxelles (ULB) hoe ze samen met Brusselse organisaties het verschil kunnen maken voor hun stad en haar inwoners. Samen met partnerorganisaties organiseren ze activiteiten voor hun medestudenten en een breed publiek. Brussel als living lab dus, maar wel in coronamodus. Omwille van Covid-19 gaan alle activiteiten online door. Verbondenheid tussen en welzijn van de studenten loopt daarbij als een rode draad doorheen de week.

Houd jij ook van de opportuniteiten en uitdagingen die Brussel te bieden heeft en geloof je in de kracht van partnerships? Dan zit je goed aan de VUB! #DeWereldHeeftJeNodig  

Brusselse opdrachtgevers

Zo is er de Open Innovation Challenge waarbij studenten worden uitgedaagd om oplossingen te bedenken voor maatschappelijke problemen waarmee Brussel geconfronteerd wordt. In workshops en teamworksessies delen de studenten hun expertise, inzichten en kennis met elkaar en hun Brusselse opdrachtgevers: P&V Foundation, Innoviris, Gemeente Elsene, Capital VZW, het Vlaams Parlement en Avansa Citizenne.

Geëngageerd en verbonden

Als urban engaged university wil de VUB niet alleen een maatschappelijk geëngageerd alternatief voor hoorcollege’s en een kennismaking met Brussel als living lab bieden. De weKONEKT.week is ook een manier om studenten tijdens de Covid-19 lockdown met elkaar in contact te brengen en te verbinden: door hen te laten samenwerken bij het organiseren van projecten én door hen uit te nodigen om deel te nemen aan alle activiteiten.

  • De student-ondernemers van het VUB Green Team  sensibiliseren met een water slam poetry rond proper en drinkbaar water op de VUB-campus en in Brussel. 
  • Studenten Communicatiewetenschappen gaan in gesprek met Syrische filmmaker Waad Al-Kateab en journalist Rudi Vranckx over de rol van oorlogsjournalistiek en de documentaire For Sama.
  • In Café E-coloré komen studenten met verschillende achtergronden bij elkaar en bespreken ze actuele onderwerpen die verband houden met het studentenleven. Het doel is om de kloof tussen lokale, internationale en vluchtelingstudenten te overbruggen, door diversiteit en interculturele dialoog te bevorderen.
  • Samen met de The City is our Playground  steken creative studenten hun handen uit de mouwen en ontdekken hoe ze al tekenend op (virtuele) campusmuren de verbinding met de stad en haar inwoners kunnen versterken.
  • Dankzij het enthousiasme en steun van onder meer Resto Henri in Brussel schuiven zo’n 100 studenten aan bij de weKONEKT-tafels. In de virtuele VUB-campus in Gather.town kijken ze in kleine groepjes terug op de afgelopen maanden en vooruit naar een gezamenlijke toekomst. Welke lessen kunnen wij als universiteit en maatschappij trekken uit de coronapandemie? Daarmee drukken de studenten ook onmiddellijk mee hun stempel op het studentenbeleid van de VUB. De thema’s gaan van zelfzorg, slaap en stress tot perfectionisme, uitstelgedrag en rouw en verlies. 
  • Naar goede studentengewoonte is er de laatste donderdag voor de lentevakantie een grote TD. Omdat deze omwille van Covid-19 niet op de campus kan doorgaan, zochten studentenverenigingen Limburgia en Campina naar een alternatief. Een online dance party in samenwerking met de Ancienne Belgique is het resultaat. Ook hier komt het maatschappelijk engagement van de studenten om de hoek kijken, want het thema van het feestje is hip-hop uit de jaren 70-80-90 en de ondervertegenwoordiging van vrouwelijke hiphoppers

Wetenschap in en met Brussel

Niet alleen studenten nemen deel aan de weKONEKTbrussels-week. Voor VUB academici is het de ideale glegenheid om het wetenschappelijke onderzoek dat ze samen met Brusselse organisaties voeren, onder de aandacht te brengen.

  • Samen met de KVS en het Risicovechtplatform Vlaanderen buigen VUB-experten van het Brussels Martial Arts Living Lab zich over het potentieel van harde vechtsporten.
  • Het Artificial Intelligence for the Common Good Institute duikt in artificiële intelligentie en al haar complexiteit.

Meer dan 150 partners

Als urban engaged university zet de Vrije Universiteit Brussel sterk in op partnerships met andere Brusselse, Vlaamse, Europese en internationale organisaties en universiteiten om een maatschappelijk geëngageerd onderwijsaanbod te creëren. De VUB dankt haar meer dan 150 partners die weKONEKT.brussels mogelijk maken. Speciale dank gaat uit naar de Vlaamse Gemeenschapscommissie, Innoviris en het Humanistisch Verbond voor hun steun.

Meer info en volledig programma: weKONEKT.brussels

Houd jij ook van de opportuniteiten en uitdagingen die Brussel te bieden heeft en geloof je in de kracht van partnerships? Dan zit je goed aan de VUB! #DeWereldHeeftJeNodig