De overzichtstentoonstelling van politiek tekenaar Gerard Alsteens (GAL) in het stadhuis van Schaarbeek werd al druk bezocht. Het universiteitsarchief van de VUB, CAVA, werkte mee aan dit initiatief van de dienst Cultuur van de gemeente Schaarbeek. CAVA heeft het hele repertoire van GAL gedigitaliseerd. De expo loopt nog tot 14 oktober. De VUB promootte dit initiatief onder de paraplu van de Caroline Pauwels Academy of Critical Thinking (PACT).
Gerard Alsteens werd in 2019 eredoctor van de VUB. De Schaarbekenaar is politiek cartoonist en kunstenaar. De creatieve, kritische en betrokken stem die spreekt uit zijn omvangrijke getekende en ontworpen oeuvre was de reden waarom voormalig VUB-rector Caroline Pauwels Alsteens lauwerde met een VUB-eredoctoraat. In haar laudatio benoemde proxima Pauwels het werk van GAL als '...about speaking truth to power'.
Pauwels bemiddelde vervolgens bij de bewaargeving van het getekende werk van GAL aan het Centrum voor Academische en Vrijzinnige Archieven (CAVA), het universiteitsarchief van de VUB. CAVA digitaliseerde het werk en voorziet de beelden in 2023-2024 van een beschrijving, zodat de meer dan vierduizend tekeningen doorzoekbaar worden.
Gerard Alsteens is vooral bekend als tekenaar van spotprenten. In zijn tekeningen neemt hij op vileine, maar fijnzinnige wijze de actualiteiten onder de loep. Ze moeten de harde werkelijkheid bij de kijker zachter laten binnenkomen. In 2019 nam hij ter gelegenheid van zijn eredoctoraat de VUB op de hak.
Gerard Alsteens gebruikt niet alleen papier als canvas, maar laat zijn creativiteit ook los op objecten zoals deze flessen. Op de expo in het Schaarbeekse stadhuis waren ook oesterschelpen tentoongesteld die Alsteens had omgetoverd tot gezichten.
Gerard Alsteens is bezig zijn kunst, kennis en kunde door te geven. Niet alleen met de expo, maar ook in een workshop met studenten van de VUB en LUCA, school of arts.
Ook trad Gerard Alsteens tijdens de expo GAL TOTAL in discussie met collega cartoonist Lectrr en illustratrice Gerda Dendooven. Ze spraken over hun kijk op kunst, hun passies, vrije meningsuiting, censuur, en de hedendaagse rumoerige maatschappij.