Stel het je even voor. Je wandelt naar je bureau op zoek naar een pen. Wanneer je daar arriveert, kan je je plots niet meer herinneren waar je naar op zoek was, hoe vaak je ook rondkijkt in de hoop dat het je te binnen springt. Ontmoedigd keer je terug naar de living, waar een blanco papier je op ligt te wachten. Morrend ga je terug naar je bureau, vastberaden om deze keer terug te komen met een pen.
Herkenbaar toch? Het overkomt haast iedereen van tijd tot tijd en het is niks om je zorgen over te maken! Maar dat voorbeeld brengt ons wel naadloos bij het concept van cognitie. Cognitie kent vele gezichten, zoveel is nu duidelijk. Als er iets mis mee gaat, spreken we over een ‘cognitieve stoornis’. Kunnen we die mensen dan niet helpen? Kunnen zij hun cognitie verbeteren of toch de achteruitgang afremmen? Cognitieve revalidatieprogramma’s to the rescue!
Met hun blogreeks ‘Hersenspinsels’ nemen onderzoekers van het AIMS laboratorium (Artificial Intelligence supported Modelling in clinical Sciences) je maar al te graag mee in een wereld die zich tussen ieders oren bevindt. Onze hersenen als wonder van de evolutie, maar ook als schaduw van ziekten die we nog niet altijd helemaal begrijpen. AIMS kijkt ernaar met een unieke bril, die van de moderne computer. Doctoraatsstudenten Stijn Denissen en Delphine Van Laethem nemen je in deel 2 mee in de wondere wereld van cognitie! Lees het volledige artikel op Wtnschp.be