Rector Caroline Pauwels wees er in haar verwelkoming op dat dit initiatief net op het goede moment komt en dat de VUB/UZ Brussel hiermee voortrekkers zijn van deze nieuwe aanpak. Pas enkele weken geleden vond immers het eerste Europese congres Lifestyle Medicine plaats waar ook verschillende onderzoekers en initiatiefnemers van de VUB bij betrokken waren. Bovendien ligt de aandacht voor patiënten die hun gezondheid in eigen handen nemen, met de artsen die hen coachen, helemaal in de lijn van de waarden waar de VUB en het UZ Brussel voor staan.
Prof. Reginald Deschepper (Mental Health & Wellbeing, VUB) legde uit dat de LifeMe-benadering vooral aandacht heeft voor de onderliggende systemen van gezondheid en gebaseerd is op zeven pijlers: voeding, beweging, stress management, sociale steun, slaap, zingeving en omgeving. Prof. Henrik Cammu (VUB/UZ Brussel) ging dieper in op wat wel en niet werkt bij voeding en beweging waarna Julie Vanderlinden (KULeuven) de rol van slaap belichtte. Na een panelgesprek en ‘LifeMe’-lunch werd ingegaan op drie aandoeningen.
Prof. Hanno Pijl (LUMC, Nederland) betoogde hoe diabetes in de meeste gevallen met levensstijlaanpassingen kan aangepakt worden. Dat werd geïllustreerd door twee getuigenissen van patiënten. Wim Tilburgs had diabetes type 2, burnout en depressie waarvoor hij jaren ‘zakken medicijnen’ had genomen. Maar dankzij leefstijlaanpassingen en coaching door o.a. een sportarts en prof. Pijl leeft hij nu al ruim drie jaar zonder medicatie en voelt zich fitter en beter dan ooit. Voor Charlotte Pots met diabetes type 1 is medicatie onmisbaar maar toch heeft zij door haar levensstijl aan te passen haar medicatie met 70% kunnen verminderen. “Waarom moest ik als patiënt dit zelf uitzoeken en kreeg ik dit niet te horen van de artsen?” vroeg ze zich af.
Dr Christel Fontaine behandelde de rol van levensstijl bij kanker, samen met een pakkend getuigenis van Ivo Bettens die al ruim zeven jaar omgaat met uitgezaaide kanker. Daarna sprak Prof. Marie D’Hooghe over MS, een ziekte die je niet kunt genezen maar waar je ook met levensstijlaanpassingen beter kunt mee omgaan, iets wat perfect geïllustreerd werd door Tini Bauters.
Tijdens LifeMe2018 was er niet enkel plaats voor wetenschappelijke uiteenzettingen en een panelgesprek waarbij het publiek de thema’s aangaf. Ineke Van Mulders sprak over mindfulness meditatie en hoe ze dat in het UZ Brussel toepast bij patiënten met kanker Daarbij liet ze het publiek met een korte meditatie ervaren welk effect dat heeft. Ook bijzonder was een korte ‘Energized by LifeMe’-sessie waarbij toehoorders de kans kregen om tussendoor even armen en benen te strekken, wat zelfs in een volle aula goed lukte. En er was ook een kleine verrassing toen een twaalftal onco-patiënten het podium opkwamen voor een vitaliserende dans.
Het congres werd gepresenteerd door Christina Van Geel die na een paar heel zinvolle jaren achter de microfoon bij Radio 1, nu haar eigen pad loopt als ‘stem en pen’. Ze schreef o.a. het ‘In het spoor van ikigai’ (uitgeverij Vrijdag) dat alle sprekers cadeau kregen als een voorbeeld van een betekenisvolle levensstijl. Na het congres schreef ze: “Wat een mooi en warm congres was dat zaterdag! Goeie en betrokken sprekers, oprechte en kwetsbare getuigenissen, geïnteresseerd en warm publiek. Ik heb al een aantal congressen bijgewoond en gepresenteerd, dit was echt top!”