Je bewust worden van de impact van onze voedingsgewoontes op het milieu. Ziedaar de bedoeling van Dagen Zonder Vlees. De bedoeling is simpel: 40 dagen minder vlees en vis eten. Met zoveel mogelijk mensen. En samen nieuwe smaken verkennen.
 
Het spel is heel eenvoudig. Na je persoonlijke aanmelding, voeg je je bij de onze groep 'Vrije Universiteit Brussel'. Tijdens de veertigdaagse vink je op de Dagen Zonder Vlees website  wanneer het je past jouw vlees- en visloze dagen af. De website berekent de positieve impact op jouw ecologische voetafdruk en houdt de tussenstand bij.
 

Klein, maar DAPPER

De groep met VUB-deelnemers breidt intussen gestaag uit, maar we zoeken nog steeds gemotiveerde zielen voor de universiteitencompetitie. Wie zich bij het VUB-team voegt, maakt bovendien kans op een van onze Dagen Zonder Vlees kookboeken. Meer nog, hoe sneller je je aansluit, hoe groter je kans op een boek, De teller loopt vanaf 10 febuari, maar nog tot 26 maart kan je starten.


Veggie, waarom ook alweer?

Van alle verkochte maaltijden in het VUB-restaurant is 20% nu al vegetarisch. Veggie voeding heeft een lagere ecologische voetafdruk.
 
Voor een kilo dierlijk eiwit heb je meerdere kilo’s plantaardige eiwitten nodig. De gewassen waaruit deze plantaardige eiwitten worden gehaald, leggen veel beslag op de beschikbare landbouwgrond en worden over enorme afstanden vervoerd.
 
Veehouderij vergt een enorme hoeveelheid kunstmeststoffen en water. Voor de productie van één liter koemelk is maar liefst 1000 liter water nodig. Met 200 liter water is een liter sojamelk veel duurzamer. Tijdens de levenscyclus van de koe komen grote hoeveelheden lachgas, methaan, fosfor, zware metalen, stikstof en ammoniak vrij.
 
Een dieet op basis van plantaardige producten zoals granen, peulen of soja is niet alleen een lekker alternatief voor vlees en vis, het maakt ook een enorm groot verschil op onze (water)voetafdruk per kilogram geproduceerd voedsel.
 
Tijdens Dagen Zonder Vlees serveert het VUB-restaurant de grootste hits uit haar veggiekeuken. Als elke restoganger zich engageert, winnen we deze editie op onze sloffen.