Vandaag hebben VUB-rector Jan Danckaert en minister van Onderwijs en Vlaamse Rand Ben Weyts ​ de eerste steen gelegd van het Uptime Tier III geaccrediteerd ​ datacenter op Green Energy Park. Het eerste “sustainable by design” datacenter met dubbele certificatie vormt de hoeksteen van het CO2-neutrale multi-energiegrid op het Researchpark te Zellik. De start van een hernieuwbare energie-gemeenschap is daarmee gegeven.

Naast de servers van het UZ Brussel en de VUB is er in het datacenter ook plaats voor de supercomputers van de allerlaatste generatie. Evenals onderwijs-, zorg- en overheidsinstellingen mikt het datacenter op verschillende innovatieve (inter-)nationale bedrijven.

Een duurzaam CO2-neutraal datacenter

Het ca. 10.000 m² grote gebouw verdeeld over 9 bouwlagen is uniek in België. Het ontwerp is gericht op maximale energie-efficiëntie. De energie die gebruikt wordt, is 100% hernieuwbare oorsprong, die gedeeltelijk lokaal wordt opgewekt. Daarnaast wordt de warmte van de servers gerecupereerd, wordt regenwater gebruikt voor koeling en maakt het gebouw gebruik van circulaire materialen.

Jan Danckaert, VUB-rector: “Dit is niet alleen de eerste steen van het Datacenter, maar ook voor het Green Energy Park. Daarmee bouwen we nu ook fysiek aan een Researchpark waar wetenschappers van de VUB en bedrijven in de toekomst aan de slag kunnen. De VUB is blij dat haar servers in het Datacenter kunnen staan. Daardoor beschikken we over de digitale infrastructuur om wetenschap over de wereld te verspreiden en mensen te helpen. In 2023 zal dit datacenter klaar zijn en er is meer dan voldoende ruimte voor de nieuwe Vlaamse supercomputer.”

Een extra voordeel van deze locatie is dat de Vlaamse supercomputer te midden van de bedrijven op het Researchpark kan worden gehuisvest. Bedrijven die er hier, naast het UZ Brussel en de VUB, ook gebruik van kunnen maken.

Tom Coolen, directeur ICT van het UZ Brussel: “Als ziekenhuis zijn we verheugd met de start van de bouw van dit state-of-the-art datacenter. ICT is van groot belang voor de werking van het ziekenhuis en dit nieuwe datacenter zal ons toelaten om onze IT-infrastructuur naar een hoger niveau te tillen, zowel wat betreft performantie, veiligheid als continuïteit.”

Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand, Ben Weyts: “Projecten als deze in de Vlaamse rand bewijzen dat we op een duurzame manier volop kunnen inzetten op de digitale toekomst. We zijn dan ook blij dat de warmte van het datacenter in de toekomst op een innovatieve wijze, de bedrijven van het Researchpark en de omgeving zal verwarmen. Ik ben ervan overtuigd dat dit voorbeeldproject anderen zal inspireren. Ook internationaal zal dit state-of-the-art datacenter de aandacht trekken.”

Bedrijven op het Researchpark worden ondersteund in hun IT infrastructuur door de schaalbaarheid en een maximale connectiviteit zonder beperking. De gerecupereerde warmte van de servers wordt gebruikt om de toekomstige gebouwen op het Green Energy Park te verwarmen. Het datacenter verbruikt zo evenveel energie als het teruggeeft en is de sleutel van de ambitie tot CO2 neutraliteit van het hele Green Energy Park tegen 2030.

Burgemeester van Asse, Koen Van Elsen: “Het datacenter biedt een grote meerwaarde voor de bedrijven op het Researchpark. Het Researchpark zal ook nieuwe bedrijven aantrekken, en dus zorgen voor meer tewerkstelling, ook in de ruimere regio rond het Researchpark. Dat kunnen we als gemeente alleen maar toejuichen.”

De bouw en ontwikkeling van het datacenter wordt uitgevoerd door Ghelamco. Michael Gheysens, Managing Director Ghelamco Belgium: “Green Energy Park biedt voor ons, als Vlaamse en internationale onderneming, een unieke kans om samen met zijn voortrekkers VUB en UZ Brussel kennis te bundelen en te delen. Deze nauwe samenwerking is een hefboom naar duurzame groei en transitie van het wetenschaps- en innovatiepark waarvan het Uptime Institute’s Tier III datacenter ongetwijfeld een belangrijke hoeksteen wordt.”

Jimmy Van Moer, Algemeen Directeur Green Energy Park vzw: “Vandaag zetten we een nieuwe stap richting de verwezenlijking van onze droom. Iedereen kan de evolutie van de bouw virtueel volgen via de QR-code en website die we hier beschikbaar stellen.”