In de krant De Morgen verscheen vandaag een open brief waarin een aantal academici hun bezorgdheid uitspreken over de hongerstaking van sommige sans-papiers die momenteel op de campussen van de VUB en de ULB en in de Begijnhofkerk verblijven. Hieronder de inhoud van de open brief. 

Open brief: 

Wij zijn onderzoekers, docenten en personeelsleden van de ULB en de VUB, de meesten onder ons actief, sommigen gepensioneerd. Wij zijn bijzonder bezorgd over het nieuws dat honderden mensen sinds 23 mei in hongerstaking zijn gegaan op de campussen van onze universiteiten en in de Begijnhofkerk in Brussel. Het gaat om mensen zonder wettig verblijf die al vijf, tien, soms zelfs al vijftien à twintig jaar in België wonen.

Deze mensen, van wie de meesten werken en bijdragen tot de welvaart van ons land, hebben geen sociale bescherming, ze zijn overgeleverd aan de goodwill van soms gewetenloze werkgevers, en leven in permanente onzekerheid. Bovendien zorgt hun onwettig verblijfsstatuut ervoor dat er uit hun werk geen sociale bijdragen voortvloeien naar de sociale zekerheid en de staatskas.

De economische situatie van deze mensen is dramatisch verslechterd sinds de recente gezondheidscrisis, waardoor een groot aantal van hen hun werk in de restaurant-, hotel-, schoonmaak- of bouwsector kwijtraakten. Dit heeft ertoe geleid dat enkele honderden van deze arbeiders zonder papieren nu al meer dan honderd dagen lang verschillende symbolische plaatsen bezetten, waaronder de gebouwen van onze universiteiten.

Hun eis is klaar en duidelijk: dat er voorwaarden voor regularisatie worden vastgelegd op basis van duidelijke en objectieve criteria, dat regularisatie automatisch plaatsvindt wanneer aan die criteria is voldaan, en dat een onafhankelijke commissie het proces controleert.

De afgelopen drie maanden hebben mensen zonder papieren talrijke vreedzame demonstraties gehouden. Zij hebben hun stem laten horen op bijeenkomsten en hebben de steun gekregen van vele burgers en verschillende organisaties. Zij hebben ook een ontmoeting gehad met de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, maar hij wil alleen individuele procedures toelaten, wat onvermijdelijk zou leiden tot willekeur.

Deze patstelling leidde ertoe dat zij teruggrepen naar een dramatisch, laatste actiemiddel: de hongerstaking.

In deze context verklaren wij ons solidair met de werknemers zonder papieren. Wij steunen deze gerechtvaardigde eisen. Wij vragen onze academische overheden om zich publiekelijk uit te spreken voor een duidelijke en objectieve regularisatieprocedure, zoals het een rechtsstaat past.

Wij roepen de progressieve en humanistische partijen op om de regularisatie van werknemers zonder papieren te steunen. Tot slot dringen wij er bij de federale regering, en in het bijzonder bij de staatssecretaris, op aan zo snel mogelijk een eerlijke en rechtvaardige regularisatieprocedure uit te werken.

190 ondertekenaars onder wie: Adam Ilke, Alaluf Mateo, Berns Thomas, Bolle Francine, Celis Karen, Clerbaux Barbara; Coene Gily, Coman Ramona, Corijn Eric, Crosby Andrew, Deboosere Patrick, Decroly Jean-Michel, Deleixhe Martin, Eisendrath Henri, Fichefet Charlotte, Fortunier Camille, Gotovitch Jose, Imeraj Lena; Jacobs Dirk, Krzeslo Estelle, Marage Pierre, Martinez-Garcia Esteban, Lafaut Dirk, Lechkar Iman, Merlin Aude, Meulders Danièle, Morelli Anne, Paternotte David, Plasman Robert, Rea Andrea, Schepers Marjolein, Smetcoren An-Sofie, Smets Kevin, Stengers Isabelle, Trauner Florian, Vandermotten Christian, Van Dessel Julia, Van Heur Bas, Vanlaer Pascal, Verhaeghe Pieter-Paul, Vermaut Hannah, Vogel Jean, Vogel Laurent, Wallenborn Grégoire, Younsi Antoine.

Lees ook het statement van de VUB over de sans-papiers op haar campus.