Help! Voor de patiënt in het bed telt elke seconde! De defibrillator wordt aangezet en Resusci-Anne krijgt een elektrische schok toegediend om haar hart te reanimeren. Anne wordt gelukkig gered. Ze redt het altijd, want Anne is een dummy. Daarom staan de studenten er zo ontspannen bij. Deze foto toont het ‘oerbeginsel’ van wat vandaag officieel het Clinical Skills and Simulation Center (kortweg Skillslab) heet van de faculteit geneeskunde en farmacie. Hij stelt een scenario voor waarbij vereiste en technische handelingen worden geoefend. Dit soort simulatie-oefeningen gebeurt vrijwel dagelijks.
Helemaal links staat prof. Ives Hubloue, vandaag diensthoofd van de spoedgevallendienst van het UZ Brussel; de operator (met een defibrillator) is dr. Erwin D’Hondt. Beiden behoorden tot de eerste groep assistenten ooit op de Brusselse spoed, toen nog onder diensthoofd Luc Corne, één van de onbetwiste pioniers in de urgentiegeneeskunde in België. De man rechts van de pop is Peter Bruynzeels, jarenlang de verantwoordelijke verpleegkundige voor de opleidingen Basic en Advanced Life Support.
Prof. Ives Hubloue heeft vandaag nog erg goede wetenschappelijk contacten met Törre Laerdal, de oprichter van het bedrijf van waarheidsgetrouwe reanimatiepoppen dat intussen wereldleider in zijn sector is. Diezelfde poppen – toen volstrekte dummies uit roze plastic – worden vandaag nog steeds gebruikt, maar zitten intussen vol technologie, zodat je ze als student kan horen ademen, hun pols kan voelen en hen zelfs kan zien stuipen als de instructeur dat via zijn smartphone aanstuurt. Vandaag lokt de defibrillator zelfs respons uit van de pop; in het verleden moest de instructeur het geluid van het opladen nabootsen.