Het zijn moeilijke tijden voor ons allemaal nu de covid-19-pandemie onze wereld heeft veranderd. We werken zoveel mogelijk thuis en blijven binnen. Een uitdaging voor onze sociale natuur. Alleen zo kunnen we de curve aftoppen en voldoende capaciteit voor ons zorgsysteem vrijwaren. Maar vandaag vraagt rector Caroline Pauwels om aandacht voor een andere curve die dringend moet dalen.

Persoonlijke curve van zorgmedewerkers

De rector zet zich mee in om de druk op onze zorgmedewerkers te doen dalen. Deze lokale helden leveren een strijd in de frontlinie tegen een onzichtbare, meedogenloze vijand. In ons universitair ziekenhuis is de situatie niet anders. Want achter de talrijke mondmaskers, veiligheidsbrillen en beschermende overalls werken familieleden, vrienden en collega’s de klok rond om hun patiënten te verzorgen. Artsen, verpleegkundigen, ambulanciers, schoonmakers en logistiek medewerkers geven dag en nacht het beste van zichzelf en houden het UZ Brussel draaiende.

De achilleshiel van deze crisis

Maar aan hun engagement is helaas ook een persoonlijke kost verbonden. Onze zorgverleners worstelen met vermoeidheid, stress en voortdurende angst om zelf ziek te worden en daardoor uit te vallen. Ze zijn de achilleshiel van deze crisis. En om die te versterken, lanceert de VUB Foundation de solidariteitsactie #VerzorgDeVerzorgers. Hiermee wil rector Caroline Pauwels fondsen werven voor het welzijn van de zorgverleners.

Welk verschil maakt uw gift?

Uw steun schept licht in donkere tijden. Elke gift biedt appreciatie en engagement om ons zorgteam te verzorgen.

‘Het UZ Brussel wil onder meer psychotherapeuten inschakelen voor de psychologische ondersteuning van de zorgmedewerkers. Daarnaast is er dringend nood aan een ontspanningsruimte zodat artsen en verpleegkundigen kunnen bekomen van alle druk en emoties,’ laat rector Pauwels weten.

Academisch onderzoek verderzetten

Tegelijk biedt uw financiële bijdrage de garantie dat de VUB en het UZ Brussel ook hun academische missie kunnen verderzetten. Medici van het UZ en wetenschappers van de VUB voeren samen onderzoek naar de bestrijding van het covid-19-virus. Zij werken samen aan medische beeldvorming, diagnostiek en de bouw van zelfgemaakte respiratoren.

Investeer in onze verzorgers

De tijd dringt en de nood is hoog. Deze crisis kunnen we allemaal samen verslaan. Samenwerking, empathie en solidariteit zijn hierbij noodzakelijke ingrediënten. Investeer daarom vandaag nog in de draagkracht van onze verzorgers.

___

Schenken kan online op www.vub.be/verzorgdeverzorgers of via een overschrijving op het rekeningnummer BE51 0013 6779 3562 van de VUB met vermelding GIFTPR16 UZ.