De Vrije Universiteit Brussel (VUB) wil als Compassionate University verlies, rouw en ziekte bespreekbaar maken via verschillende activiteiten op de campus of online. Ze organiseert daarom van 13 tot 16 november de ‘Compassionate Week’ voor personeelsleden en studenten met als slotevent het jaarlijkse Moment van Troost, waarbij de gemeenschap stilstaat bij de VUB’ers die het voorbije jaar heengingen. 

Tijdens de ‘Compassionate Week’ kunnen studenten workshops en seminaries volgen, een troostkaart schrijven of een glas drinken in het ‘Compassionate Café'. Ze kunnen deelnemen aan verschillende activiteiten om samen verlies, ziekte en rouw draaglijker en bespreekbaar te maken. Op 16 november houdt de VUB haar jaarlijkse Moment van Troost, waar – afhankelijk van de weersomstandigheden - ook een permanente Before I Die Wall wordt voorgesteld: 

“De muur is onderdeel van een wereldwijd kunstproject waarbij de hele VUB-gemeenschap wordt uitgenodigd om te reflecteren over onze sterfelijkheid en na te denken over dingen die er echt toe doen”, zegt VUB-rector Jan Danckaert. “Het concept werd ontwikkeld door kunstenaar Candy Chang in New Orleans. Er zijn meer dan 5000 muren in meer dan 35 talen en meer dan 75 landen, waaronder China, Argentinië, Italië, Irak, Finland, India, Japan en Zuid-Afrika. En nu dus ook ééntje in Brussel, op de VUB-campus in Etterbeek.” 

Met nieuwe initiatieven als een Compassionate Week en de Before I Die Wall, maar ook met het Moment van Troost, het Monument van Troost en met andere activiteiten, engageert de VUB zich om als Compassionate University ziekte, verlies en rouw duidelijk te erkennen als deel van haar gemeenschap en alle leden uit die gemeenschap bij de ondersteuning te betrekken. De universiteit ondertekende hiervoor een intentieverklaring in 2019, op initiatief van de overleden ererector Caroline Pauwels.

Het volledige programma van de Compassionate Week vind je hier