Elvira Haezendonck is de nieuwe voorzitter van Green Energy Park vzw. Haezendonck is hoogleraar duurzame strategie aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en leerstoelhouder Infrastructure Asset Management (voorheen leerstoel Publiek-Private Samenwerking). Om de innovatieve ambities van Green Energy Park waar te maken, zal zij het team inspireren en begeleiden om samen te bouwen aan deze kennispoort tot innovatie in actie. Nieuwe bestuurders Pieter Ballon (vicerector Onderzoek VUB) en Michaël Dooms (hoofddocent Strategie en Stakeholder Management VUB, met ruime bestuurservaring binnen en buiten de VUB) vervoegen ook het nieuwe bestuurdersteam. Dooms neemt hierbij de rol van gedelegeerd bestuurder op.
Bouwen op een stevige fundering
Na het overlijden van Paul de Knop werd er voor Green Energy Park vzw, met potentieel tot een innovatiecampus voor VUB en UZ Brussel, een nieuwe voorzitter gezocht. Elvira Haezendonck, voltijds hoogleraar aan de Solvay Business School van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), en bestuurder van onder meer de Raad van Bestuur van de VUB en van het beursgenoteerde TINC, neemt de handschoen op. Dankzij haar academisch succes op het vlak van strategie en infrastructuurprojecten, en als bruggenbouwer naar de economische wereld en maatschappij, heeft zij het ideale profiel om de directie van Green Energy Park vzw te ondersteunen in hun ambities. Samen bouwen ze verder op het strategische fundament gelegd door Paul De Knop.
“Het is een eer om deze taak in de voetsporen van Paul te mogen opnemen. Tegelijk is het ook een grote uitdaging om een strategisch project van dit niveau, met talrijke stakeholders, in goede banen te leiden. Het uitbouwen van een ecosysteem voor een innovatiecampus doen we samen. Dit is een belangrijke groeipool voor de Vrije Universiteit Brussel en het UZ Brussel en versterkt in de Vlaamse Rand de cruciale brug tussen kennis en vermarkting.”
Toekomst van innovatie
Green Energy Park vzw wordt een ontmoetingsplek voor de academische – en ziekenhuiswereld met het bedrijfsleven en de overheid. Een plek waar de beste onderzoekers samenwerken. Hier worden state-of-the-art proeftuinen voor onderzoek, ontwikkeling, opleiding en co-creatie gebouwd die binnen Vlaanderen, Brussel, België en Europa een aantrekkingspool zijn voor start-ups, spin-offs, kennisinstellingen en bedrijven.
Green Energy Park wordt de showroom van Vlaamse innovaties. Samen met de VUB en het UZ Brussel gaat de vzw de uitdagingen van de eenentwintigste eeuw aan. Uitdagingen waar de samenleving baat bij heeft: innovatie in de gezondheidszorg, biotechnologie, digitale transformatie, groene energie en mobiliteit.
Michaël Dooms, nieuw gedelegeerd bestuurder Green Energy Park vzw: “Green Energy Park is een uitdagend project zowel voor de ontwikkeling van de infrastructuur binnen een lange termijn masterplan, als de eraan gerelateerde uitbouw van een duurzaam, welvaart verhogend ecosysteem rond onderzoek en innovatie in diverse transitiedomeinen. Als gedelegeerd bestuurder is het belangrijk te verzekeren dat Green Energy Park vzw een centrale, dienende rol in dit ecosysteem vervult, door het versterken van de directie en de organisatie, met tevreden stakeholders tot gevolg. Dit is een taak die ik met plezier ter harte neem.”
Jimmy Van Moer, Algemeen Directeur Green Energy Park vzw: “We staan aan de vooravond van een grote uitdaging die we, ook als eerbetoon aan Paul De Knop, tot een schitterende verwezenlijking willen verheffen. Met Elvira Haezendonck als nieuwe voorzitter en de ervaring van Michaël voelen we ons gesterkt om deze uitdaging succesvol door te zetten. Samen bouwen we aan de toekomst van innovatie.”
Elvira Haezendonck
Prof. dr. Elvira Haezendonck is Hoogleraar aan de Solvay Business School van de Vrije Universiteit Brussel en gastprofessor aan de UAntwerpen en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar onderzoek focust voornamelijk op duurzame strategie, toegepast op infrastructuur, economische clusters zoals havens, en complexe projecten.
Ze heeft talrijke wetenschappelijke bijdragen geleverd, onder andere met betrekking tot projectevaluatie, concurrentiestrategie en duurzame transitie van clusters. Sinds 1996 is ze betrokken bij meer dan 100 nationale en internationale onderzoeksprojecten en -opdrachten rond bijvoorbeeld complex project management, en strategische en maatschappelijke kosten-baten analyses. Ze doceert meerdere strategie- en (project) management vakken.
Elvira bekleedt ook meerdere posities als bestuurder in de academische en de private sector. In 2022 werd Elvira verkozen tot de eerste vrouwelijke voorzitter van de International Association of Maritime Economists (IAME), een globaal academisch netwerk van maritieme economen. Als toegepaste onderzoeker wenst ze antwoorden te bieden op praktijkrelevante onderzoeksvragen en zo bekleedt zij ondertussen de derde gesponsorde leerstoel, eerst in PPS, en vandaag in Infrastructure Asset Management.