Het overlijden van Paul De Knop laat de VUB in grote droefenis achter. Maar velen hebben mooie herinneringen aan hem. In interviews kon hij luid en duidelijk van zich laten horen. Op zijn eigen, passionele en optimistische wijze. We hebben tien karakteristieke uitspraken van hem verzameld. Lees meer op VUBToday over het leven en de loopbaan van Paul De Knop. 

42 jaar op de universiteit 

“Ik heb pech gehad. Maar ik heb ook veel geluk gehad. Ik heb een goede familie en mocht 42 jaar voor de universiteit werken. Met al die jonge intelligente mensen. Dan heb je toch een fantastisch leven gehad?’ 
 

De samenwerkingsmaatschappij 

“De overheid trekt zich financieel en maatschappelijk steeds meer terug. Dat is pijnlijk, maar tegelijk een kans voor universiteiten, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven om steeds meer en intensiever samen te werken: de samenwerkingsmaatschappij.” 
 

Jonge mensen 

“Jonge mensen moet je niet met een probleem opzadelen, maar op een oplossing wijzen. Wetenschap biedt die hoop.” 
 

Voor de mede-patiënten 

"Ik heb mijn behandelende arts aangeboden hem te helpen bij het verzamelen van fondsen, niet voor mezelf, wel voor anderen." 

Paul De Knop als sportman 

“Ik ben een sportman, ik ga altijd voor resultaat. Ik ga niet de Mont Ventoux beklimmen om halverwege af te haken.” 

Paul De Knop over management 

“Ik ben het meest trots op het feit dat ik het rendementsdenken geïntroduceerd heb aan de universiteit. Daardoor verkeert de VUB nu in zeer goede doen.” 

Vrijzinnigheid 

“Mensen moeten zien dat we geen stelletje rabiate vrijzinnigen zijn, maar een open gemeenschap. Door meer voeling te hebben met de buitenwereld wil ik de VUB meer zuurstof geven." 

Over een autonome internationale VUB 

“De VUB moet niet groter, maar sterker worden en over de taal- en gemeenschapsgrenzen heen samenwerken om buitenlandse studenten en onderzoekers aan te trekken. (…) Talenkennis is essentieel. Zonder talenkennis ben je geen master, maar meester. Ik ben uiteraard bereid om met elke universiteit samen te werken, als het maar vanuit onze sterkte gebeurt." 

Brussel als unique selling point 

"Brussel is de economische motor van België, met dagelijks 650 duizend pendelaars, dus dat is een enorme tewerkstelling. Brussel is een unique selling point. Dus ik roep de politici op om dat ook te gebruiken, om Brussel te promoten en buitenlandse studenten aan te trekken, en om de Nederlandstaligen in Brussel het onderwijs, en specifiek het hoger onderwijs, te gunnen dat ze verdienen." 

Een student is geen nummer 

“Bij ons komen studenten niet terecht in aula's met 1.200 mensen. Je bent geen nummer en krijgt les in kleinere groepen en er is meer individuele begeleiding. Niet vergeten dat we ook een goede reputatie hebben als onderzoeksinstelling." 
 

Rouwregister   

Wie mooie herinneringen, anekdotes en aandenken aan Paul De Knop wil delen en een woord van troost wil nalaten voor zijn nabije familie en kennissen, kan dit doen in het rouwregister in het Braemgebouw op de campus in Etterbeek, in de inkomhal van de faculteit Geneeskunde en Farmacie op de campus in Jette en online via deze webpagina

Paul De Knop Fonds 

Het Paul De Knop Fonds heeft tot doel het multidisciplinair wetenschappelijk onderzoek aan de faculteiten Geneeskunde en Farmacie (o.l.v. prof. dr. Bart Neyns) en Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen (o.l.v. prof. dr. Jo Van Ginderachter) van de VUB en aan het UZ Brussel te bevorderen. De giften die ingezameld worden, zullen gebruikt worden om de noden te dekken van onderzoekers, onderzoeksgroepen of vakgroepen in het domein van fundamenteel, klinisch en translationeel onderzoek naar immuuntherapie. 

Wie het onderzoek naar immuuntherapie van de Vrije Universiteit Brussel en UZ Brussel wil steunen, kan dit via een gift aan het VUB – UZ Brussel Paul De Knop Fonds: rekeningnummer BE 51 001367793562 met vermelding GIFT FO2 Paul De Knop.