Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Persvrijheid organiseren de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Université libre de Bruxelles (ULB) – samen met tal van partners – op woensdag 3 mei 2023, voor de negende keer al, het jaarlijkse evenement Difference Day in Bozar. Centraal staat het belang van persvrijheid en vrije meningsuiting wereldwijd, en de strijd tegen de onderdrukking van die vrijheden op steeds meer plaatsen. Aan de vooravond van Difference Day reiken VUB en ULB hun jaarlijkse Difference Day Honorary Title for Freedom of Expression uit. De prijs gaat dit jaar naar auteur en ex-voorzitter van PEN Internationial Jennifer Clement en de Indiase journalist Ravish Kumar. Difference Day valt onder de Caroline Pauwels Academy of Critical Thinking (PACT).

Ravish Kumar

Ravish Kumar

Ravish Kumar (1974) is een Indiase journalist en mediafiguur. Hij was het gezicht van de onafhankelijke nieuwszender NDTV. Ravish Kumar stapte vorige jaar op, toen NDTV als een van de laatste onafhankelijke media in handen kwam van een regeringsvriendelijke magnaat. ​Onafhankelijke en ernstige journalistiek staat onder druk, terwijl fake news, luidruchtige debatten en polarisatie de overhand krijgen. Door de Honorary Title for Freedom of Expression aan Ravish Kumar uit te reiken, willen de Brusselse universiteiten en hun partners de nefaste evoluties in India, met zijn 1,4 miljard inwoners, aan de kaak stellen en tegelijk kritische en onafhankelijke journalisten voluit ondersteunen. 

Jennifer Clement

Jennifer Clement

Jennifer Clement (1960) is een Amerikaans-Mexicaanse auteur van succesvolle en bekroonde romans (o.m. Prayers for the Stolen) evenals non-fictieboeken, die zich altijd mateloos heeft ingezet voor vrouwenrechten, onderdrukte groepen en de vrijheid van meningsuiting. ​ Ze woont en werkt in Mexico-Stad. In 2015 werd ze de eerste vrouwelijke voorzitter van PEN International, en ze bleef dat zes jaar lang, tot 2021. ​ PEN is meer dan een eeuw geleden, in 1921, opgericht in Londen. De auteursvereniging komt op voor vrije meningsuiting en verzet zich tegen elke vorm van censuur. PEN is vandaag actief in ruim 100 landen. In ons land is VUB Fellow Alicja Gescinska voorzitter van PEN Vlaanderen. ​ De Honorary Title for Freedom of Expression eert zowel het persoonlijke engagement van Jennifer Clement als de onafgebroken inzet van PEN International voor de vrijheid van meningsuiting en voor bedreigde auteurs. ​

Eerder ging de Difference Day Honorary Title for Freedom of Expression naar o.a. de Saudische blogger Raif Badawi (2015), de vermoorde Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia en haar familie (2018) en de Chinese veroordeelde burgerjournaliste Zhang Zhan (2021). Vorig jaar ging de Honorary Title naar twee organisaties: de Belarusian Association of Journalists en The Fix.

Difference Day

Voormalig VUB-rector Caroline Pauwels (1964-2022) lag aan de basis van Difference Day, een groot ​ evenement in Bozar met debatten, lezingen en tal van andere multimediale activiteiten in het teken van de persvrijheid en de vrije meningsuiting. Het evenement vindt plaats naar aanleiding van de internationale dag van de persvrijheid op 3 mei. Het motto van Difference Day luidt: speak freely, listen respectfully, different opinions matter. ​Het programma van Difference Day 2023 op woensdag 3 mei: www.differenceday.com

***

Difference Day is een organisatie van Vrije Universiteit Brussel, Université libre de Bruxelles, Erasmushogeschool Brussel en Bozar, met de steun van het Europees Parlement, Unesco, European Endowment for Democracy en andere partners.