VUB, ULB en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest lanceren nieuw Artificial Intelligence for the Common Good Institute tijdens Belgische AI-week.

Annemie Schaus en Caroline Pauwels, respectievelijk rectoren van de ULB en de VUB kondigen vandaag  trots de lancering aan van FARI, het gloednieuwe Artificial Intelligence for the Common Good Institute. De lancering werd bekrachtigd door de ministers van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Barbara Trachte en Bernard Clerfayt.

FARI is een unieke samenwerking die meer dan driehonderd onderzoekers in AI en aanverwante disciplines samenbrengt rondom projecten die het algemeen belang dienen. Het instituut zal onderzoek doen naar betrouwbare, transparante, toegankelijke kunstmatige intelligentie en de toepassing daarvan bevorderen. FARI wil het Brussels Gewest en haar inwoners helpen de hedendaagse uitdagingen aan te pakken, zoals bijvoorbeeld vervoer, duurzame ontwikkeling en gezondheidszorg. Het instituut zal ook burgerraadplegingen houden om te bepalen hoe AI en algoritmen het dagelijks leven kunnen verbeteren. Onderzoekers van FARI gaan projecten opzetten waarbij de burgers actief worden betrokken. En ook zal het nieuwe instituut AI-opleidingen in de regio versterken.

Het instituut wil een brug slaan tussen AI-deskundigen, burgers, bedrijven en lokale organisaties. Het zal drie hubs hebben: een Research & Innovation Hub, een Think Tank over AI, Data Maatschappij, en een AI Test and Experience Hub.

Het instituut is nu officieel van start gegaan, waarbij in 2021 de focus ligt op proefprojecten en outreach-activiteiten (conferenties, partnerships). Het zal in april 2021 zijn intrek nemen in de BeCentral-kantoren.