Een groep enthousiaste filmliefhebbers uit de vakgroep Communicatiewetenschappen, waaronder rector Caroline Pauwels, startte dit voorjaar met filmvertoningen in de promotiezaal D2.01. “Deze zaal benadert het dichtst een echte cinema”, vertelt Eline Livémont. “De keuze voor vrijdagmiddag 12u had aanvankelijk vooral te maken met de beschikbaarheid van de zaal. Maar het concept van de lunchfilm slaat aan, dus we gaan ermee door. Studenten kunnen op de middag, tussen de lessen door, een goede film meepikken.”
 
“Aan elke van onze films zit een verhaal. Dit kan puur persoonlijk zijn, maar ook verbonden zijn met een onderzoek of een les”, vervolgt Benjamin. “We zien het echter niet puur didactisch. Het zijn geen films die je moet gezien hebben omwille van hun betekenis in de filmgeschiedenis, maar films die je wil gezien hebben.” Aan elke vertoning gaat een korte introductie vooraf en vaak volgt nog een geanimeerde discussie. Iedereen is welkom en mag films voorstellen en inleiden, ook studenten. “Cinema is een interessant medium om bepaalde onderwerpen te benaderen die relevant zijn voor communicatiewetenschappers en eigenlijk voor alle studenten. Maar we doen het minstens evenzeer voor het plezier van een goede film.”
 
De filmclub mikt ook op een internationaal publiek. De voertaal is Engels, net zoals de ondertiteling. Op 9 december kan je om 12u ’s middags in D2.01 naar Grizzly Man gaan kijken, op 16 december naar A Syrian Love Story. In het tweede semester komt er een vervolg.
 

Cinema in Brussel

Brussel is zonder twijfel een filmstad met een rijke geschiedenis. Naast de commerciële zalen zoals UGC of Kinepolis, vind je er met CINEMATEK en Flagey een rijke filmprogrammatie uit alle tijdperken. Ook Cinema RITCS van de Erasmushogeschool toont op weekdagen om 19u pareltjes uit heden en verleden. Andere klinkende bioscoopnamen zijn Galeries, Actor’s Studio, Avonture, Vendome, Stockel, Cinema Nova en Bozar Cinema. Voor een fancy cinemaervaring kan je terecht bij de gloednieuwe White Cinema in winkelcentrum Dockx Bruksel.
 
Onze stad telt ook heel wat filmfestivals. Wie van Belgische films houdt, kan het jaar afsluiten bij het BE Filmfestival. In het voorjaar is het weer uitkijken naar Anima voor animatiefilm, het Brussels Short Film Festival, het internationale documentairefestival Millenium, Offscreen, het Brussels International Festival voor de Fantastische Film (BIFFF) en op de rand van de zomer, het Brussels Film Festival.
 
Het Kultuurkaffee op onze campus organiseerde jarenlang Het Grote Ongeduld! voor jonge makers, en nu nog steeds Het Grote Ongeduld! Xtra rond Art Cinema. De nieuwe cultuurtoren zal voor film op de campus heel wat nieuwe mogelijkheden bieden.