Regelmatig verschijnen nieuwe publicaties over de toename stress gerelateerde persoonlijke problemen zoals depressie en burn-out. Meer dan ooit nemen jongeren bijvoorbeeld antidepressiva. Bert Van Puyenbroeck: “De survey moet ons leren welke aspecten van stress en burn-out van betekenis zijn op de kwaliteit van persoonlijke relaties, en welke aspecten hiervan mogelijks meer aandacht verdienen met oog op preventie dan wel behandeling binnen de geestelijke gezondheidszorg, seksuologie of artsenpraktijk”. Het onderzoek richt zich op vier gebieden: relaties, hoog sensitiviteit, burn out en masturbatie.

 

We zien in de klinische praktijk een groeiende groep cliënten en hun partner met klachten van burnout en depressie, wat ook hun seksuele relatie onder druk zet – en omgekeerd, ondermijnt een verroeste seksualiteit binnen een koppel ook ieders persoonlijk welbevinden. Bovendien weten we dat antidepressiva een ernstige libidokiller zijn. Toch weten we nog maar weinig over het samengaan van deze problemen, en durven we het in de klinische praktijk bovendien ook niet altijd uitdrukkelijk bevragen. Alsof seks geen relevant thema zou zijn voor wie met burn-out of depressie te maken krijgt in zijn of haar relatie”, aldus dr. Bert Van Puyenbroeck, klinisch seksuoloog en co-promotor van het onderzoek. Hij leidt het onderzoek samen met professor Elke Van Hoof (Gezondheidspsychologe VUB).

 

Dat er nood is aan diepgaander onderzoek, stelt ook prof. Elke Van Hoof. “Eén op de vier mensen krijgt vroeg of laat te maken met min of meer ernstige psychische problemen. Algemeen wordt aangenomen dat tien procent van de bevolking op de rand van een burn-out leeft. Dat is niet weinig. Burn-out is een reëel gezondheidsprobleem met ernstige gevolgen voor de gezondheid, niet in het minst ook seksuele gezondheid, en heeft doorgaans ook een invloed op de omgeving van de betrokkene”.

 

Iedereen kan deelnemen op de online survey die loopt tot 30 april 2018. Het webadres is http://www.vub.ac.be/onderzoek/projecten/stress-en-seksualiteit. De eerste resultaten worden verwacht tegen september van dit jaar. Bert Van Puyenbroeck. “De bevindingen die uit het onderzoek voortkomen zullen niet alleen helpen om het beleid van de overheid en zorginstanties te bepalen, maar moeten ook aanzetten tot een hoognodig debat over preventie en aanpak van stress en burnout, en problemen in relaties en seksualiteitsbeleving.”