Ja je leest het goed… studenten Geneeskunde zijn in hun tweede master vrij van examens in juni. Daarom besloten Rani, Tom, Dylen en Gregory in die periode niet op Ibiza te gaan dansen, maar die vrije tijd te gebruiken om extra ervaring op te doen in Afrika. Niet ongebruikelijk onder studenten Geneeskunde. “Hoewel een buitenlandse stage niet standaard in ons opleidingspakket zit stimuleren de proffen ons wel om van juni gebruik te maken een avontuur in het buitenland aan te gaan,” zegt VUB-studente Rani. “De infosessies die doorheen het jaar georganiseerd worden, zijn dan ook goed in trek bij de studenten hoewel we het ganse avontuur zelf moeten financieren.”
 
Ervaring en avontuur
Dat zo’n trip naar Afrika niet evident is om allerlei redenen wist het viertal maar al te goed. Toch hield hen dat niet tegen om toch de stap te wagen. “Het leek ons gewoon een heel leerrijke ervaring. En verder is het natuurlijk gewoon een geweldig  avontuur waarover we binnen vele jaren nog gaan praten,” vertelt Rani ons vanuit Tanzania.
Ter plekke worden de 4 er ingezet op de spoeddienst en de materniteit van het ziekenhuis. “We hopen hier vooral de verschillen en gelijkenissen tussen de medische zorg in België en Tanzania te ontdekken en onze medische kennis en praktische vaardigheden aan te vullen”
 
Mentale weerbaarheid
Aangezien de situatie in Afrika sterk verschilt van de omgeving van het UZ dat ze gewoon zijn, hebben de studenten zich in aanloop naar de stage goed voorbereid. Ook op mentaal vlak. “Gelukkig kregen we van de vrijwilligersorganisatie achter dit project een opleiding en tips van hoe met de situatie ter plekke om te gaan. Want eerlijk, we wisten toch niet helemaal waar we ons aan mochten verwachten,” aldus Rani. “Toch laat ik het volledig op me afkomen,” vult medestudent Gregory aan. “We hebben er in aanloop naar vaak samen over gepraat, maar ons er echt op voorbereiden ging niet echt. Na twee weken in Tengeru merken we vooral dat de minder goede omstandigheden hier erg vaak tot frustraties leiden, en ons met een gevoel van machteloosheid confronteren. Daarom proberen we steeds onze frustraties met elkaar te bespreken en verder ook voldoende tijd vrij te maken om te genieten van het avontuur door mooie plekken te bezoeken of eens op café te gaan. Zo slaan we er ons wel door. En natuurlijk zijn er ook heel veel mooie momenten in het ziekenhuis zelf.”
 
Hakuna Matata
De vier verblijven ter plekke niet op hotel maar in een vrijwilligershuis, samen met andere student-vrijwilligers. Toch proberen ze zich ondertussen volop onder te dompelen in het lokale leven. “Wat ons vooral opvalt is hoe vriendelijk en hartelijk iedereen hier is. En de Afrikaanse levensstijl natuurlijk… Hakuna Matata. Kon dat maar wat vaker eens in België,” lacht Rani. “Nee, we hebben het hier echt naar onze zin, al missen we toch al ons lekker pak friet en een frisse pint.”
 
Benieuwd wat zo’n avontuur precies inhoudt? Volg de avonturen van Rani dan snel op de Instagram account van de VUB (@vubrussel).
 
Zin om dokter te studeren? Meer info over de opleiding vind je hier.