Op vrijdag 21 oktober had het nieuwe ISP hun eerste vergadering. Op de agenda van deze internationale studentenvertegenwoordigers: een beter geĂŻntegreerde studentengemeenschap, met beter geĂŻnformeerde studenten, een goede verstandhouding tussen prof en internationale student, meer flexibiliteit in de organisatie van de tweede examenkansen, vroegere proclamatieceremonies, een vlottere interactie met Brussel en de Brusselaar. Het zijn maar enkele punten die ze willen aanpakken. Er ligt nog veel werk op de plank, maar solidair en gedreven vatten ze hun missie aan.
 
We spraken met vijf ISP-leden over hun persoonlijke motivatie en doelstellingen.
 
Mohammad Al Aswad (Syrië, 1e jaar Master of Management Science, Student Refugee Programme): “De universiteit weerspiegelt onze wereldgemeenschap. Net zoals expats bij aankomst in een nieuw land stoten internationale studenten op uitdagingen om te integreren in de studentengemeenschap. We willen hen hierbij ondersteunen. We zijn hierin meer dan een klankbord, we willen de problemen ook echt oplossen.” Drempels in het integratieproces zijn vaak verbonden met kennis van de taal. De meeste internationale Studenten beschouwen de VUB als een open gemeenschap, waar Engels spreken bij voorbeeld, nooit een probleem is, maar daarbuiten mis je toch wel wat essentiële informatie als je de lokale talen niet spreekt.”
 
 â€śToch is er soms ook het probleem dat proffen uit gewoonte via PointcarrĂ© naar de studenten mailen in het Nederlands”, vertelt Federico Ricci (ItaliĂ«, 1e jaar Bachelor of Social Sciences, Erasmus uitwisselingsstudent). Hij wijst er ook op dat er meer campusinformatie beschikbaar is in het Nederlands dan in het Engels. Toch kunnen vele van deze ongemakken aangepakt worden met open interactie. “Mijn ervaring in de opleidingsraad leert me dat proffen en student echt wel bereid zijn om Engels te spreken om je te betrekken, Ă©n dan ook nog eens te luisteren naar je suggesties.”, zegt Arlind Cara (AlbaniĂ«, 2e jaar Master of Communication Studies: Journalism and Media in Europe). “Bovendien hebben we een nauwe relatie met de Studentenraad van de VUB, die erg veel invloed hebben op het beleid. Hun realisaties binnen het studentenbeleid zijn gericht op de integratie van internationale studenten in de studentengemeenschap en geeft hen een stem, een kans om hun problemen aan te kaarten. Ze helpen ons met ons doel.”
 
Internationalisering op de campus is inderdaad tweerichtingsverkeerd. Volgens ISP is het belangrijk dat ook Belgische studenten zich kunnen integreren in het internationale studentenleven, en dat ze de bezorgdheden kennen van de nieuwkomers. Samenwerking is niet alleen belangrijk op het niveau van het ISP, maar ook Erasmus Student Netwerk (ESN) bij voorbeeld, zet internationale Ă©n Belgische studenten aan om aan te sluiten en mee te genieten van de internationalisering. Belgische studenten zijn zich vaak niet bewust dat ze heel wat boeiende internationale contacten kunnen leggen in hun eigen achtertuin.
 
Wat is er nu zo speciaal aan de VUB? “Voor mij was het liefde op het eerste zicht”, lacht Arlind. “Ik kom uit een kleine gemeenschap, maar wel één die de ziel van de universiteit weerspiegelt. Een inclusief weefsel, verschillende nationaliteiten, en veel jong initiatief vormen het hart van een stad als Brussel. Ik vind het fantastisch dat er ook zoveel internationale activiteiten plaatsvinden. Ik wil mijn deel doen en bijdragen aan iets waarvan ik echt geniet”.
 
Anne Herling (Duitsland, 1e jaar Master of Management Studies) aan: “In vergelijking met eerdere ervaringen biedt de VUB een goede service aan internationale studenten. Je hebt echt de mogelijkheid om een probleem op tafel te leggen en het opgelost te krijgen.” Door haar stage bij IRMO (het International Relations and Mobility Office) heeft ze met haar eigen ogen gezien hoe het team al het mogelijke doet om tegemoet te komen aan de noden van de studenten. “Maar ze kunnen dit niet alleen. Studenten die hier al een tijdje zijn, kunnen ook nieuwkomers helpen om hun weg te vinden en hen aan te moedigen om hun zorgen kenbaar te maken. Misschien toont ISP wel hoe onze generatie terug het gemeenschapsgevoel oppikt. We moeten echter blijven werken aan de zichtbaarheid van initiatieven zoals het ISP.”
 
Je ziet ook studenten hun eigen streekgenoten helpen. Jiang Mengfei (China, 1e jaar Master of Educational Sciences) was tijdens de Orientation Days onmiddellijk onder de indruk van de rol en toewijdiging van de studentenorganisaties op de campus. “Ik wou onmiddellijk meedoen en een steentje bijdragen. Ik wist dat ik mijn ervaring als student, én werknemer, in China kon gebruiken. Ik wil echt mijn Aziatische medestudenten helpen, want vaak zijn ze verlegen en missen hierdoor heel wat mooie kansen. In het algemeen zijn ze erg timide in het uiten van hun mening”, zegt ze. “Hier zijn heel wat mogelijkheden op dat vlak. Ik wil dit mee uitdragen.”
 
“Het allerbelangrijkste”, vat Federico de mening van de groep samen, “is dat we studenten van elke nationaliteit helpen om hun verschillen te overstijgen en hen te betrekken in gemeenschappelijke activiteiten, en aanzetten elkaar te helpen.”  Arlind vult aan: “We moeten een actieve, globale gemeenschap bouwen. Jongerenparticipatie is cruciaal.”
 
ISP Facebook page:  
ISP Twitter account:  
Isp Mail address:  
ISP op MyVUB: