Wist je dat computers zelf kunnen leren? Een computer kan bijvoorbeeld zelf een patroon ontdekken in jouw sportgedrag. Op die manier kan hij voorspellen wanneer je de volgende keer gaat sporten en je een half uurtje op voorhand een herinnering sturen.
Een intelligente computer dus, of met andere woorden: ‘artificiële intelligentie (AI)’. Het is een intelligentie net zoals we die bij mensen kennen, maar ze is kunstmatig (artificieel) opgebouwd met een computer. In plaats van boeken te lezen, leren computers van data. Het zal je niet verbazen dat dit proces ‘machine learning’ wordt genoemd.
Met hun blogreeks ‘Hersenspinsels’ nemen onderzoekers van het AIMS laboratorium (Artificial Intelligence supported Modelling in clinical Sciences) je maar al te graag mee in een wereld die zich tussen ieders oren bevindt. Onze hersenen als wonder van de evolutie, maar ook als schaduw van ziekten die we nog niet altijd helemaal begrijpen. AIMS kijkt ernaar met een unieke bril, die van de moderne computer. Doctoraatsstudent Stijn Denissen vliegt erin met hét technologische begrip van dit decennium: ‘artificiële intelligentie’! Lees het volledige artikel op Wtnschp.be