In deze tijden van Corona, slimme professionals genoeg aan de VUB. Maar werken aan de VUB is nu vooral werken voor de VUB en van thuis uit. Wat met de verschuiving van werkplek naar woonplek? Hoe gaan we om met de vervaging van de balans tussen werk en leven?
Herken je deze situaties? Met het nieuwe thuiswerken vroegen we aan onze VUB- collega’s hoe zij omgaan met deze nieuwe realiteit. Met het oog op ‘best practice’ delen zij graag hun verrassende tips & tricks. Ontdek op deze pagina alle verhalen.
Anneke Geyzen
Anneke werkt al enkele jaren aan de VUB. Ze werd in 2013 Doctor in de Geschiedenis en werkte eerst bij het team van R&D. Toen verliet ze ons een tijd om postdoctoraal onderzoeker te worden aan The New School New York en New York University. Zo’n 2,5 jaar geleden landde ze terug op onze campus.
Vandaag is Anneke business developer bij TechTransfer, met een bijzondere focus op Europese projecten binnen de Sociale en Humane Wetenschappen. Ze informeert onderzoekers over Europese financieringskanalen en stimuleert ze vervolgens projecten in te dienen. Anneke: “Dat ik beschikbaar ben om mee te schrijven aan de niet strikt wetenschappelijke stukken, is meestal wat hen over de streep haalt. Ik heb de afgelopen 2,5 jaar veel bijgeleerd over een boel interessante maatschappelijke uitdagingen, zoals migratie, het gevangeniswezen, woonbeleid, mentale gezondheid… Héél boeiend!”
Lees verder onder de foto.
Annekes werkplek? Door de lockdown doet ze haar werk nu vanachter haar thuisbureau vlakbij het raam, met uitkijk op een klein tuintje en een werf.
Hoe zij die hele aanloop naar de coronacrisis en de strikte maatregelen van de laatste weken beleeft? Anneke doet zelf haar relaas:
Op een dag in december. Mijn smartphone licht op, een bericht van een vriendin in New York. “I’m worried. American officials have communicated about this new Chinese virus which seems to be spreading like wildfire, and I’m traveling the next few days.” “Drama queen,” denk ik bij mezelf, maar raadpleeg CNN om meer te weten te komen. “Deadly virus outbreak in Wuhan,” kopt de zender, met daaronder een overzicht van de maatregelen om een verdere verspreiding in te perken. “D., the Chinese government has taken measures to contain and control the situation. Besides, you’re not even going to China. You’ll be fine.”
Drie maanden later… D. en ik werken van thuis uit. Zij op regale wijze in haar loft in de Upper East Side, ik iets bescheidener in een flat in de Brusselse rand. Het voelt net aan als de laatste schrijfmaanden van mijn doctoraat ondertussen 7 jaar geleden. Ik kan het niet anders beschrijven dan totale toewijding voor een hoger doel: toen het tijdig afwerken van een wetenschappelijk werk, nu het beschermen van mijn familie, vrienden en mezelf. The dedication wormhole die uit niet veel meer bestaat dan opstaan, eten, werken, eten, werken, eten, ontspannen, slapen.
Lees verder onder de foto.
Gelukkig is er nog werk. Veel zelfs. Ik heb de eer en het genoegen SSHA-onderzoekers te begeleiden bij het schrijven van Europese projectaanvragen en die hebben daar momenteel veel tijd voor J Mijn inbox loopt elke dag aardig vol, met vragen van allerlei aard. Geïnspireerd door ondernemer en gelauwerd auteur Jonathan Fields ontwierp ik een werkschema dat me toelaat de werkdruk de baas te blijven. Ochtenden zijn voor creativiteit: ik lees voorstellen na, geef input en werk ideeën uit voor wat wij het impactgedeelte van een aanvraag noemen. Namiddagen zijn voor contractonderhandelingen en alles wat daarbij komt kijken.
Tussendoor krijg ik regelmatig meeting requests, die op mijn vraag steevast zonder camera plaatsvinden. Want laten we eerlijk zijn, wie doet tegenwoordig de moeite om er piekfijn uit te zien? Sinds vrijdag de 13de loop ik rond in trainingsbroeken en slobbertruien, draai ik scrunchies in mijn haar en raak ik geen make-up meer aan. Het voelt hemels, vooral omdat je trainingsbroeken niet moet strijken. En neen, the Eighties still haven’t called to get their outfit back.
Op donderdagochtend komt het hele TechTransferteam virtueel samen om af te stemmen, ervaringen te delen en mekaar een hart onder de riem te steken. Ik geniet ook van het wekelijks EU-contractenoverleg dat steevast gepaard gaat met koffie en koekjes. En via de WhatsAppgroepen leer ik mijn collega’s van een andere kant kennen J Maar niets kan tippen aan de leuke babbels in en rond de TechTransferkeuken. Wanneer opent de VUB haar deuren weer?
PS: technisch gezien is het physical distancing, niet social distancing.
De tips van Anneke
- Ontwerp een werkschema
“Een duidelijk werkschema – zoals ik dat heb gevonden en hierboven beschreef – zal je zeker helpen om zaken af te lijnen en de werkdruk de baas te blijven.”
- Beweeg met afwisseling
“De eerste week van de lockdown kwam ik niet van achter mijn werktafel uit en zag ik tegen de late namiddag sterretjes. Nu wissel ik af met een wandeling, yoga of een dansje in de woonkamer.”
- Koop lokaal
“#ikkoopbelgisch, nu meer dan ooit, ofwel bij de boer en slager verderop, ofwel in de vele webshops van Belgische creatievelingen. Want we kunnen zoveel meer doen om deze crisis te bedwingen dan handen wassen en mondmaskers maken/dragen.”
-
Wil jij ook je verhaal kwijt? Neem contact met ons op en deel jouw verhaal!
Stuur een mail naar ikhebnieuws@vub.be
-
DOE MEE aan het VUB-onderzoek. De onderzoeksgroep TOR van de Vrije Universiteit Brussel onderzoekt samen met het onderzoeksbureau hbits de sociale gevolgen van de corona-crisis. We werken anders, de scholen en veel winkels zijn gesloten en het openbare leven valt stil. Wat zijn de gevolgen hiervan voor jouw dagelijkse leven? Doe mee aan dit onderzoek en vertel ons hoe jouw dagelijks leven is veranderd via www.dagelijksleven.eu