In deze tijden van Corona, slimme professionals genoeg aan de VUB. Maar werken aan de VUB is nu vooral werken voor de VUB en van thuis uit. Wat met de verschuiving van werkplek naar woonplek? Hoe gaan we om met de vervaging van de balans tussen werk en leven?
Herken je deze situaties? Met het nieuwe thuiswerken vroegen we aan onze VUB- collega’s hoe zij omgaan met deze nieuwe realiteit. Met het oog op ‘best practice’ delen zij graag hun verrassende tips & tricks. Ontdek op deze pagina alle verhalen.
Hanan Belaraj
Hanan werkt al 8 jaar bij VUB Foundation en focust zich specifiek op het Fellowship programma. Ze woont in de groene parel van het Pajottenland, Gooik, samen met haar man Salah, zoontje Adam (11) en dochtertje Nour (8). Salah is taxichauffeur en kan momenteel niet uitrijden, maar Hanan heeft zich al bij al goed aangepast aan het nieuwe thuiswerken en is iemand van het principe ‘pluk de dag’, ook als we het nu even allemaal wat moeilijker hebben.
Haar thuiswerkbasis? Hanan is vandaag vooral opgelucht met de indeling van haar huis. Want de garage doet dienst als sport- en ontspanningsruimte, op het gelijkvloers kan de leefruimte gewoon lekker leefruimte blijven, daarboven heb je de slaapkamers en de zolder, die werd voor de gelegenheid nu het bureau. Zo kan ze ongestoord werken en na elke werkdag de knop omdraaien.
Lees verder onder de foto.
Schuiven met agenda’s
Uiteraard heeft deze crisis wel een bijzondere impact op het werk van Hanan. Met het Fellowship programma wil de VUB de muren tussen de academische wereld en de samenleving slopen en vooraanstaande en visionaire personen uit de bedrijfswereld, sport, culturele sector, het middenveld en politiek aantrekken om aan te sluiten bij de onderwijs- en onderzoeksactiviteiten van de universiteit. “Academia meets society” In totaal hebben zich al 88 VUB Fellows en 90 Honorary VUB Fellows voor de VUB geëngageerd en delen ze hun visie, kennis en expertise met de universiteit, haar faculteiten, studenten en wetenschappers.
Hanan: “De jaarlijkse VUB Fellows ceremonie stond voor de deur, maar afgelopen maandag hebben we besloten dat we de ceremonie omwille van de coronacrisis verplaatsen van 18 juni naar 2 december. Onze eventkalender is dus omgegooid, maar eigenlijk kan ik het grootste deel van mijn werk wel prima van thuis uit doen, blijkt nu. Dit jaar hebben we 30 nieuwe Fellows. Al 27 van hen hebben hun Fellowship titel aanvaard. Ook mijn andere ondersteunende taken voor VUB Foundation verlopen prima vanop afstand, in samenwerking met het kernteam van TechTransfer en mijn leidinggevende.”
De tijd van rennen komt wel
Natuurlijk is het professioneel en thuis voor iedereen even zoeken en aanpassen. Maar Hanan bekijkt het ’t liefst van de positieve kant.
Hanan: “Ik win al makkelijk drie uur per dag, dat ik anders moet pendelen. Wat hebben we te klagen? Mijn man kan nu niet uitrijden met de taxi, maar ik mag al blij zijn dat ik nog werk heb, dat wij alsnog kunnen en mogen werken. En vooral veilig thuiswerken. Dat we geen risicojobs hebben, zoals de zorgverleners. We moeten echt ook leren genieten van de rust die we nu krijgen, voor zolang het duurt. De tijd van rennen komt wel. En we kunnen hier zeker onze lessen uit trekken. Tuurlijk is het fijn als je op de middag kan gaan lunchen met je collega’s, maar misschien zullen we nu geleerd hebben hoe we in de toekomst efficiënter kunnen omgaan met onze werktijd, door iets meer van thuis uit te werken en tegelijkertijd toch nog voldoende op kantoor aanwezig te zijn. Wat een rust gaat dat wel niet brengen bij al die collega’s die verder van de VUB wonen?”
De tijd van rennen komt wel. En we kunnen hier zeker onze lessen uit trekken.
Kwaliteit
De kinderen van Hanan zijn al oud en flink genoeg om zichzelf bezig te houden. Nu Salah meer thuis is, kan hij ook de kinderen opvangen terwijl Hanan werkt.
Hanan: “Salah doet karate, net als Adam en Nour. Nu doen ze dat met zijn drieën in de garage. We hebben er ook een bokszak geïnstalleerd. Adam heeft tonnen energie, dus voor hem is het net iets meer zoeken. Voor het online huiswerk moeten we natuurlijk af en toe wat ondersteuning geven. Niet dat het allemaal makkelijk is en de ene dag is de andere niet, maar het lukt ons aardig."
Lees verder onder de foto.
"Zelf doe ik nu plots ook aan sport. Buiten beperk ik me tot kleine ommetjes, maar binnen probeer ik elke dag wat anders uit, met dank aan YouTube: boksen, karate, aerobics… Dat doet me goed. Waar ik nu ook tijd voor cadeau kreeg, is brood bakken en extra lekkere schotels klaarmaken voor het gezin. En nog iets: we kunnen allemaal een uurtje langer uitslapen. Dat is toch luxe?”
Zelfbescherming
In het begin volgde Hanan nauwgezet de coronaberichtgeving op. Na een tijdje is ze daarmee gestopt. Hanan: “Ik kijk enkel nog één keer per dag naar het nieuws en probeer verder niet meer te veel ellende op te slorpen. Dat doe ik voor een stuk uit zelfbescherming, want op den duur zou je enkel nog daarmee bezig zijn. Ik maak me trouwens meer zorgen om mijn familie in Nederland. De situatie daar is toch heel anders. De maatregelen worden er minder nauwgezet opgevolgd, het werkleven gaat er gewoon door, niet met het strenge thuiswerkregime zoals hier, de ziekenhuizen kunnen het allemaal minder goed aan en bovendien heb ik familie die daar in de zorg of bij de politie werkt. Dat vind ik wel een beetje eng, maar gelukkig stelt iedereen het nog goed.”
Trek je kleren aan. En spendeer toch wat tijd aan een extra huidverzorging.
De tips van Hanan
- Zoek het positieve in deze hele situatie
“Schrijf gewoon drie dingen op die je anders nooit kon doen, omdat je er de tijd niet voor had. En ga daarmee nu eens echt aan de slag.”
- Doe je kleren aan en verzorg jezelf
“Oké, het is goed als je je nagels eens kan laten rusten, of je huid een paar weken kan sparen van make-up, maar je voelt je toch niet lekker in je vel als je dagenlang in pyjama werkt. Dus hop: trek je kleren aan. En spendeer toch wat tijd aan een extra huidverzorging, nu dat kan.”
-
Wil jij ook je verhaal kwijt? Neem contact met ons op en deel jouw verhaal!
Stuur een mail naar ikhebnieuws@vub.be
-
DOE MEE aan het VUB-onderzoek. De onderzoeksgroep TOR van de Vrije Universiteit Brussel onderzoekt samen met het onderzoeksbureau hbits de sociale gevolgen van de corona-crisis. We werken anders, de scholen en veel winkels zijn gesloten en het openbare leven valt stil. Wat zijn de gevolgen hiervan voor jouw dagelijkse leven? Doe mee aan dit onderzoek en vertel ons hoe jouw dagelijks leven is veranderd via www.dagelijksleven.eu