Dit artikel verscheen eerder op Sport Knowhow XL, informatieplatform voor de zakelijke sportmarkt.
Tekst: Marc Hoeben
De toekomstige ceo’s van clubs als Ajax, Anderlecht, Manchester City, FC Barcelona of Juventus worden op dit moment misschien wel klaargestoomd in Brussel. “Overigens is nog niemand van onze opleiding op dat niveau aan het werk”, zegt Simon van Kerckhoven, mede-oprichter en ceo van IFBI. “Het zou ook niet realistisch zijn om te denken dat zulke clubs op die posities mensen van een jaar of 25 neerzetten, maar onze studenten hebben uiteindelijk wel de kennis, achtergrond en een eerste netwerk om in de toekomst door te stromen naar zo’n baan of een baan van een vergelijkbaar niveau.”
STROOMVERSNELLING
IFBI is een bijzonder instituut. Naast Van Kerckhoven heeft het als geestelijk vader Jos Verschueren, die sinds 2002 programmadirecteur is aan Vrije Universiteit Brussel. Uit hoofde van die functie was hij al verantwoordelijk voor het postgraduaat sportmanagement. “Zulke opleidingen schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Verschueren kreeg steeds meer het idee dat hij ook internationaal iets wilde doen.”
We hebben voorafgaand aan het samenstellen van het curriculum met veel mensen gesproken, van instanties als UEFA tot en met het bestuur van FC Barcelona
In 2014 kwam het één en ander in een stroomversnelling. België plaatste zich voor het WK Voetbal in Brazilië, het land liep weer warm voor de Rode Duivels en ondertussen kwam de sport zelf weer in een kwaad daglicht te staan door verschillende schandalen bij wereldvoetbalbond FIFA en de Europese tegenhanger UEFA. “De gedachte was om iets specifieks qua opleiding te organiseren in het voetbal. Er gaat natuurlijk heel veel geld in om, het is met afstand de grootste sport, iedereen heeft het erover en het is de belangrijkste bijzaak ter wereld. Bovendien was er duidelijk behoefte aan kwaliteit in het management van bonden en clubs.”
SAMENSTELLEN VAN HET CURRICULUM
Verschueren plaatste een opleidingsadvertentie in het vakblad Sport Business International. Van Kerckhoven zag het en werd getriggerd, maar na een lang gesprek met Verschueren werd hem duidelijk dat de hele opleiding nog niet bestond. “Toen zat er maar één ding op: samen met Jos de opleiding zelf opzetten.”
Zo gezegd, zo gedaan, al is dat wat te kort door de bocht. Het duurde twee jaar voor ze zo ver waren. Inmiddels hebben twee lichtingen het éénjarige postgraduaat afgerond. “We hebben voorafgaand aan het samenstellen van het curriculum met heel veel mensen uit de voetbalwereld gesproken, van instanties als UEFA tot en met het bestuur van Barcelona.”
Je hoeft geen expert te zijn op één specifiek gebied, maar je moet op elk terrein kunnen meepraten en meedenken. Een ceo laat zich nu eenmaal omringen door experts.
21 ONDERWERPEN
Liefst 95 gastdocenten doen hun verhaal tijdens dat ene jaar. “Daar zitten gastsprekers bij van Heineken, UEFA en de City Football Group van onder andere Manchester City. Ze werken allemaal op hoog niveau in de voetbalwereld of in een bedrijf dat daarmee te maken heeft.” De studie is verdeeld in drie periodes - met telkens een tentamenperiode - en loopt van september tot eind juni. Voor de eindterm moeten ook nog een groepsopdracht en een individuele opdracht worden afgerond. “We hebben 21 onderwerpen die belangrijk zijn voor een manager op het niveau van een ceo. Dan moet je denken aan zaken als voetbalrecht, stadionmanagement, hospitality, digitaal management, ticketing, merchandising en ga zo maar door. Je hoeft geen expert te zijn op één gebied, maar je moet op elk terrein kunnen meepraten en meedenken. Een ceo laat zich nu eenmaal omringen door experts.”
KOSTEN: 40.000 EURO
De opleiding heeft jaarlijks het beperkte contingent van 25 plekken. “Het gaat meer om kwaliteit dan om kwantiteit.” Studenten staan ingeschreven aan Vrije Universiteit Brussel en ontvangen bij afronding ook een certificaat van de VUB. IFBI heeft het organisatiemandaat en is verantwoordelijk voor de hele coördinatie van de opleiding, die 40.000 euro kost.
De studie kost 40.000 euro, maar met dat bedrag zijn onder meer alle kosten van zes studiereizen gedekt.
“Maar daar zit ook heel veel in. Je krijgt 21 weken les, van topmensen, en je hebt 24 tot 30 uur college per week. Dat is veel meer dan normaal, zodat we ook minder vakantie hebben. Daarnaast zijn met dat bedrag ook alle kosten van zes studiereizen gedekt. Je gaat met ons bijvoorbeeld naar clubs in Nederland, België, Hongarije, Polen, Spanje en Italië en daarnaast ook naar UEFA en FIFA en ECA en EL in Zwitserland. Die trips, onder andere naar Juventus, proberen we zo inhoudelijk mogelijk te maken. Dit mede naar aanleiding van de feedback die we van onze studenten kregen.”
Wie een bachelor- of masteropleiding afgerond heeft, kan zich aanmelden. Studenten melden zich uit de hele wereld aan, is de ervaring van Van Kerckhoven. Aan toelating gaat wel een intakegesprek, al dan niet via Skype, vooraf. “We willen uiteraard weten welke kennis, achtergrond en motivatie iemand heeft.”
Voor meer informatie: ifbi.brussels