Sinds 1888 herdenken de ULB- en VUB-studenten op 20 november Pierre-Théodore Verhaegen, inrichter van een vrij en wetenschappelijk onderwijs. Op meer dan een eeuw tijd veranderde St V van een spontaan protest van enkele honderden studenten tegen het ULB-bestuur in een groots evenement waar jaarlijks duizenden mensen aan deelnemen. Onder hen ook Julie Coonen en haar echtgenoot Gian Schraepen. Zij kijken elk jaar reikhalzend uit naar deze dag.

In het academiejaar 2012-2013 waren Julie en Gian allebei lid van de Letteren- en Wijsbegeertekring. Gian studeerde Geschiedenis en Julie Communicatiewetenschappen. Ze studeerden vaak samen met hun studentenvereniging tijdens de massablokken. Het was daar dat ze naar elkaar toegroeiden. In het tweede semester werden ze een koppel, zomer 2022 trouwden ze.

Een van de leukste dagen van het jaar
“Omdat we in dezelfde studentenvereniging zaten, zijn we ook samen naar St V gegaan”, zegt Julie. “Het was fantastisch, St V is een van de leukste dagen van het jaar voor een VUB-student. Helaas kan ik dit jaar niet gaan en dat doet een beetje pijn, vooral omdat we als koppel nog geen enkele editie misten. Als de dag van ST V dichterbij komt, gaan er veel berichtjes rond onder vrienden om samen af te spreken. Een heel groot stuk van ons sociaal netwerk bestaat uit oud-VUB’ers.” “Dit jaar doe ik enkel overdag mee en laat ik de avondlijke geplogenheden aan me voorbijgaan”, zegt Gian. “Ik ben aangesloten bij een oud-studentenvereniging zodat we toch een beetje met de VUB verbonden blijven. Voor ons is St V dan een ideale gelegenheid om vrienden van vroeger nog eens terug te zien en wat bij te praten.”

“Julie is mijn enige streepje”

 

Gian werkt als salesmanager, geen logische stap na een opleiding Geschiedenis. “Toch heeft het vak me enorm geboeid, het heeft me gevormd tot wie ik nu ben. Ik kreeg er waarden van de VUB mee als kritisch denken en vrijzinnigheid, wat er onder meer voor zorgde dat ik niet alles zomaar voor waar aanneem. Waarom geschiedenis? Ik ben geïnteresseerd in de vraag waarom dingen zijn gebeurd, waarom huidige zaken gebeuren. Het was voor mij misschien niet de meest interessante opleiding voor de arbeidsmarkt, vandaar dat ik aansluitend Bedrijfskunde en TEW aan de VUB volgde.”

De trouw van Julie en Gian

 

 

 

 

 

 

Julie en Gian trouwden op een mooie zomerdag in 2022.

Aan de VUB en niet in Gent of Leuven
Julie werkt op een marketing- en communicatieafdeling in het bedrijfsleven. Ze koos indertijd voor communicatiewetenschappen nadat ze de openlesdagen aan de VUB volgde. “In dezelfde week volgde ik die ook aan de KUL, maar ik verkoos de VUB voor hun aanpak. Ook het feit dat de campus een geheel vormt en niet zoals in Gent en Leuven verspreid over de stad ligt. Het maakt dat je als student zegt dat je aan de VUB studeert en niet in Gent of in Leuven. Een belangrijke nuance. Aan de VUB zijn voor mij de mooiste vriendschappen ontstaan en in ons geval de mooiste relatie. We hebben trouwens veel vrienden die ook een VUB-relatie hebben.”

Het wij-gevoel
“Het VUB-gedachtegoed en de mentaliteit wordt meegegeven, geabsorbeerd en dat wordt dan automatisch een beetje gezocht in de partner”, verklaart Gian. “Op ons huwelijk waren alle vier de getuigen VUB’ers. Dat we zoveel VUB’ers onder onze vrienden tellen, komt waarschijnlijk omdat de VUB een relatief kleine universiteit is, maar vooral omdat het studentenleven er zo hecht is. Elke facultaire studentenvereniging heeft zijn eigen lokaal en die liggen allemaal naast elkaar. Dat betekent dat je heel gemakkelijk met elkaar in contact komt. Er wordt ook heel veel georganiseerd: je leert op korte tijd heel veel mensen kennen. Op de een of andere manier krijg je dan het onuitgesproken wij-gevoel.”

Dat wij-gevoel wordt mooi geïllustreerd door de profielfoto op Gian’s Facebook-pagina. Het is een foto uit Le Soir waarop het koppel elkaar kust. Als knipoog naar de oude ‘streepjestraditie’ - waarbij studenten voor elke kus een streepje op hun labojas krijgen - heeft Gian erbij geschreven dat Julie zijn enige streepje is.