De studenten met wie koning Filip een gesprek voerde, waren niet verwittigd van het bezoek van de koning. Wel waren ze in drie groepen uitgenodigd naar het restaurant om te spreken over hun engagement. Hun verbazing was dan ook groot toen bleek dat hun gesprekspartner de koning van België bleek te zijn.
De gesprekken gingen over sociaal en inclusief onderwijs, engagement voor een duurzame samenleving en over sociaal ondernemerschap als hefboom. Het gesprek met de eerste groep studenten handelde over inclusief onderwijs. Het ging onder andere over het BRUTUS-project, waarbij studenten kleine groepjes kansarme, allochtone of met schoolmoeheid bedreigde schoolkinderen uit het Brussels Nederlandstalig Secundair Onderwijs begeleiden. Margo Tassignon, die Agogische Wetenschappen studeert, zet zich voor BRUTUS. "Zelf had ik het best wel moeilijk in het secundair onderwijs, daarom vind ik het broodnodig om jongeren te helpen. Studeren is niet voor iedereen vanzelfsprekend." Ook Edukado kwam aan bod: een initiatief om groepen studenten uit het hoger onderwijs te ondersteunen en te begeleiden bij het realiseren van een onderwijs- en solidariteitsproject in het Zuiden. Naoline Adom, VUB-studente van Afrikaanse afkomst: "Ik ben van plan na mijn studies naar Afrika te verhuizen om daar te werken en te helpen. Toen ik hoorde dat de VUB zoiets organiseerde, dacht ik: het is nu of nooit."
Toen het tijd was voor het hoofdgerecht, plaatste de koning zich bij een tweede tafel met studenten. Daar hadden zich studenten verzameld die vrijwillig bestuurlijk werk doen in de studentenraad, in het International Student Platform, maar ook in de multiculturele studentenvereniging MixOmnia. Salim Queld Chaib is vrijwilliger bij Mixomnia: "Toen ik de grafieken zag waaruit bleek dat allochtone studenten het niet zo goed doen in het hoger onderwijs, raakte mij dat."
Na het hoofdgerecht volgde tafel 3. Daar hadden enkele maatschappelijke ondernemers plaats genomen. Er waren studenten bij die zich engageerden voor de studiekring Vrij Onderzoek, zich inzetten voor een beter milieu (Green team en Sociaal Ecologische Activisten), of actief meewerken aan organisaties als Citizenlab en Track 42.
Alle gesprekken werden ook bijgewoond door rector Caroline Pauwels, die zichtbaar trots op ‘haar’ studenten was. “De VUB is meer dan studeren alleen,” vertelde ze. “Onze studenten bouwen de wereld van morgen en daar kunnen ze niet snel genoeg mee beginnen. We moedigen hen aan om naast hun studie ook maatschappelijk actief te zijn, vertrekkend vanuit een openheid voor andere visies en uitgangspunten. Respect en dialoog gebaseerd op feiten zijn de bakens die wij onze studenten meegeven.”