Voor de studie ontwikkelden de onderzoekers indicatoren om de kwaliteit van palliatieve zorg te meten. Die dienden als instrument om de kwaliteit weer te geven van de symptoombestrijding, informatieverstrekking aan patiënt en familie, mate van inspraak in de zorg, omstandigheden rond het overlijden, de coördinatie van de zorg en de steun die gegeven werd aan de familie. 37 palliatieve zorgvoorzieningen – een klein derde van alle palliatieve zorgteams in Vlaanderen - gingen er twee jaar lang mee aan de slag.
Naar een betere kwaliteitszorg
Op basis van de informatie die uit het onderzoek naar voren kwam, kunnen de voorzieningen werken aan een betere kwaliteitszorg voor de palliatieve patiënt. Ze zijn er ook vragende partij voor, op voorwaarde dat ze de nodige steun en ruimte krijgen om met kwaliteitsverbetering bezig te zijn.
De resultaten van de studie werden voorgesteld tijdens een congres in het Vlaams Parlement waarop ook Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen aanwezig was. Hij drukte zijn waardering uit voor het werk van de onderzoekers en beloofde verduurzaming van de kwaliteitsindicatoren voor de palliatieve zorg in het op te richten Vlaams Instituut Kwaliteit van Zorg (VIKZ).
Meer informatie over het onderzoek vind je op de website van de End-of-Life Care Research Group:
http://www.endoflifecare.be/