Vorige week lanceerde Franne Mullens de podcast Welgemeend. In deze podcast spreekt Franne met verschillende experten uit heel diverse domeinen over thema’s als werk, welzijn en minder werken.
Franne Mullens is doctoraatsonderzoeker aan de vakgroep sociologie van de Vrije Universiteit Brussel. Ze doet onderzoek naar de impact van de 30-urenwerkweek op het leven en het werk van mensen. Ze doet dit aan de hand van tijdsbestedingsdata die de onderzoeksgroep TOR verzamelde bij Femma. Femma vzw (nu Femma Wereldvrouwen) experimenteerde in 2019 een jaar lang met een 30-urenwerkweek voor al haar werknemers, met behoud van loon.
Dit onderzoek bestudeert slechts een klein aspect van minder werken en is gebaseerd op een kleinschalig experiment. ‘Als we echt willen nadenken over de mogelijkheid en wenselijkheid van een kortere werkweek, hebben we meer expertise nodig, uit verschillende hoeken’, zegt Franne. Franne is nieuwsgierig naar het werk van collega-onderzoekers rond deze thematiek. Ze wil de interessante kennis die er al bestaat delen met een groter publiek en startte daarom de podcast Welgemeend.
In de eerste aflevering van de podcast spreekt Franne met een collega van haar, Ilse Laurijssen. Ilse is post-doc onderzoeker aan de onderzoeksgroep TOR van de vakgroep Sociologie aan de VUB. Ze schreef enkele jaren geleden haar doctoraat over deeltijds werk. In het gesprek vertelt ze wie vooral kiest voor deeltijds werk en hoe dat komt.
Ook de tweede aflevering werd vorige week al gelanceerd. Hierin komt Gerrit Verhoeven, docent erfgoedstudies aan de UAntwerpen, vertellen over zijn onderzoek naar de tijdsbesteding en tijdsbeleving van mensen in de 17e en 18e eeuw.
Maandelijks zal een nieuwe aflevering verschijnen. De podcast kan je beluisteren via Spotify of Podbean. Meer info over de podcast en/of het onderzoek is te vinden op www.welwerk.be.