Lies, oud-studente geschiedenis, haalt herinneringen op aan een studiereis naar Congo die bijna niet doorgegaan was.



Veel studenten zullen het ongetwijfeld beamen: pas in je master worden de vakken écht interessant. De cursus "Politieke structuren van de ontwikkelingslanden" (2006/07) bevestigde die ongeschreven regel. De lessen van prof. Jan Gorus waren op zich al erg boeiend, maar toen bleek dat de man ook nog eens bereid was zijn vakantie op te offeren om met een bende studenten op studiereis te gaan naar de Democratische Republiek Congo, werd het vak helemáál onvergetelijk.

Officiële uitnodigingEnkele tientallen studenten schreven zich in voor de Congoreis. Het programma werd vastgelegd, er werd een klein fortuin aan malariapillen uitgegeven en valiezen werden gepakt. Bijna strooide een conflict tussen de aanhangers van Bemba en Kabila roet in het eten, waardoor ons ‘Bembavisum’ plots onvoldoende bleek. (Een mooi pedagogisch moment, zo bleek, aangezien we de theorie op dat ogenblik in de praktijk zagen gebracht.) Gelukkig zorgde onze professor-reisleider er de dag voor vertrek nog voor dat het visum van het Antwerps consulaat vervangen werd door een van de Brusselse ambassade.

VisaHet werd een veelbewogen reis. Prof. Gorus had een druk programma uitgedokterd, met officiële bezoeken aan consuls, gouverneurs, burgemeesters en bedrijfsleiders, met panelgesprekken en lezingen door experts en met bezoeken aan verschillende mijnexploitaties. Daarnaast bezochten we o.a. verschillende musea en enkele sociale projecten. Uiteraard was er ook ruimte voor ontspanning in de vorm van een levendige voetbalmatch, enkele safari’s in wildparken en zelfs een heuse sunset cruise.

Congoreis

Ook de momenten tussen de bedrijven door leverden bijzondere herinneringen op: het nachtleven van Lubumbashi, de alomtegenwoordige kakkerlakken en de lange ritten over de hobbelige wegen van Katanga zijn er daar maar enkele van. Allemaal zaken die wij niet hadden kunnen ervaren als wij het vak van prof. Gorus niet gevolgd hadden…

(Enkele medereizigers vertrouwden indertijd hun ervaringen al toe aan het papier. Je kan de verslagen van Dirk Volckaerts (Brussel Deze Week) en Stefanie Beyens (De Moeial) online lezen.)