Wat onmiddellijk opviel bij de tafelronde van de verschillende aanwezige studierichtingen, is dat de VUB in het curriculum best al aardig wat aandacht besteedt aan haar heimstad. Bijna elke aanwezige kon wel een voorbeeld opsommen van hoe de opleiding de link maakte met Brussel. Dat er echter heel wat meer kansen zijn, daar zijn de studenten het ook over eens.
 

“In elk metrostel een andere les, zodat de pendelaars kunnen kiezen wat ze meevolgen”

De meeste aanwezigen kijken uit naar lessen in de stad, waarom zelfs niet op de metro? Als VUB-student moet je tijdens je studies die bijzondere stad Brussel toch aan den lijve ervaren, vindt de meerderheid. Het les snijdt echter aan twee kanten: de campus moet ook Brussel lokken in een dynamische wisselwerking.
 
Opleidingen zouden volgens de studenten meer kunnen samenwerken met het Brussels Studies Institute. Redelijk Eigenzinnig zou een ‘verplicht keuzevak’ kunnen worden. Projecten, stages en eindwerken zouden meer praktisch kunnen toegepast worden op Brussel. Ook een intensere samenwerking met de Erasmushogeschool biedt mogelijkheden.
 
Wie dan wel de verBrusseling van het curriculum moet trekken, lokt discussie uit. Het curriculum is een zaak van de opleiding, maar de studenten willen de fel bevraagde docenten niet nog extra belasten en willen deze belangrijke uitdaging niet overlaten aan de willekeur van individueel engagement. Misschien biedt een centraal themaproject hier wel een meer realistische oplossing.
 


“Als wij ’s nachts naar huis kunnen, lossen we het probleem van de horeca in de voetgangerszone zo op”


Na de inspanning volgt de ontspanning, maar de studentenraad kaart al een tijdje het probleem aan van de nachtelijke terugkeer uit de stad. Studenten zijn immers operationeel op weekdagen, en liefst nog op onzalige uren voor de doorsnee ambtenaar. Tijdens de week is ‘s nachts is het aanbod aan openbaar vervoer beperkt en dat weerhoudt volgens de studentenraad VUB-studenten om van hun campuswolk af te dalen.
 
Naast een strijdplan voor het kabinet, passeerden ook nog andere topics passeerden de revue: studiebegeleiding, de overload aan mails, interuniversitaire debatten, fietsparkings en meer Villo.
 
Een laatste pilsje werd gekraakt en Brussel was weeral wat nieuwe ideeën rijker.
Ook een mening over één van de topics, of een totaal andere suggestie? Eén adres: studentenraad@vub.ac.be