Dr. Ahmadreza Djalali, die ook aan de VUB werkt, werd vorig jaar tijdens een werkbezoek in Iran opgepakt en beschuldigd van spionage. Hij riskeert mogelijk de doodstraf. Ahmadreza is sinds eind december in hongerstaking en is er slecht aan toe. Op 11 maart had hij een hartaanval. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis voor een bloedtest, maar dezelfde dag moest hij al terug naar zijn cel. Hij heeft pijn aan het hart en rond de nieren, en in zijn urine zit bloed. Zijn vrouw liet aan Amnesty weten dat Ahmadreza nog maar 56 kilogram weegt en “vel over been” is.
Amnesty International dringt aan op professionele medische zorgen voor Ahmadreza. De man mag op geen enkele manier gestraft worden voor zijn hongerstaking en moet ofwel vrijgelaten worden ofwel een eerlijk proces krijgen voor een internationaal erkend misdrijf.
Hamid Babaei is een Iraanse student aan de ULg, Universiteit van Luik, en werd veroordeeld tot 6 jaar cel voor spionage. Hij werd in 2013 na een oneerlijk proces van amper tien minuten veroordeeld omdat hij “gecommuniceerd had met vijandige overheden”, met name België. Amnesty beschouwt Hamid als gewetensgevangene en vraagt zijn onmiddellijke vrijlating.
Tijdens de actie wordt ook aandacht gevraagd voor Narges Mohammadi, een prominente Iraanse mensenrechtenverdedigster. Ze voerde onder meer actie tegen de doodstraf en zuuraanvallen tegen vrouwen. Ze betaalt een zware prijs voor haar activisme: in totaal 22 jaar cel. Narges is een gewetensgevangene voor Amnesty. De organisatie vraagt haar vrijlating.
PRAKTISCH
- Wat? Ingetogen viering van Nowruz, Iraans Nieuwjaar. De aanwezigen nuttigen een sobere lunch en er zal een tafel staan met lege borden die de afwezigheid symboliseert van Ahmadreza Djalali, Hamid Babaei, Narges Mohammadi en andere Iraanse gewetensgevangenen.
- Wanneer? Dinsdag 21 maart van 12u tot 14u.
- Waar? Iraanse ambassade, F.D. Rooseveltlaan 15, 1050 Brussel.
- Wie? Amnesty-woordvoerders zijn aanwezig, alsook VUB-rector Caroline Pauwels en collega’s van Dr. Djalali.
Achtergrond
- Amnesty lanceerde vorige maand een petitie voor Dr. Djalali gericht aan de Iraanse ambassade in Brussel. Dit leverde al bijna 33.000 handtekeningen op.
- Mensen kunnen ook rechtstreeks aan de Iraanse autoriteiten een brief schrijven over de zaak van Dr. Djalali.
- Ook voor student Hamid Babaei en mensenrechtenactiviste Narges Mohammadi lopen een wereldwijde briefschrijfacties.