Crisisstress heeft invloed op levenskwaliteit

Een team van gezondheidswetenschappers van de vakgroep Public Health van de VUB, gynaecologen van het UZ Brussel en vroedvrouwen starten een onderzoek naar de impact van de coronamaatregelen op de levenskwaliteit van zwangere en pas bevallen vrouwen. Ze willen achterhalen in welke mate de stress, die veroorzaakt wordt door de crisis, een impact heeft op de levenskwaliteit en wat de risicofactoren daarvoor zijn. De enquête is te vinden op www.promom.be.

Enkele dagen geleden kwam in het nieuws dat een vrouw uit Brussel is bevallen met een COVID-19 infectie, die geen symptomen had, en dat baart zwangere en pas bevallen vrouwen zorgen. Dit is een voorbeeld van hoe de huidige coronacrisis voor stress zorgt bij vrouwen.

De huidige maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken hebben een impact op alle burgers, en dus ook op zwangere en pas bevallen vrouwen. Het onderzoek heeft tot doel een beter zicht te krijgen op de impact van de maatregelen op de gezondheidsgerelateerde levenskwaliteit van die vrouwen.

De vakgroep wil ook risicofactoren analyseren die hierop invloed hebben. Dit is van belang, omdat er bij nieuwe opflakkeringen van het virus dan in het beleid rekening mee kan worden gehouden.

Vrouwen die momenteel zwanger zijn of die in de voorbije drie maanden zijn bevallen mogen deelnemen. Het invullen duurt niet langer dan 10 minuten en de vragenlijst is beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels: www.promom.be.

De vragenlijst werd ontwikkeld door onderzoekers uit de vakgroep Public Health van de Vrije Universiteit Brussel (dr. Maaike Fobelets, Prof. dr. Ronald Buyl, Prof. dr. Johan Bilsen en Prof. dr. Koen Putman), gynaecologen van het UZ Brussel (Prof. Dr. Léonardo Gucciardo en Prof. Dr.Gilles Faron) en een zelfstandige vroedvrouwenpraktijk (mevr. Joke Muyldermans, InTeam vroedvrouwenpraktijk en penningmeester Vlaamse Beroepsorganisatie voor Vroedvrouwen).