Studenten lezen steeds minder hun e-mail, hoewel het in het onderwijs- en examenreglement nog steeds geldt als een officieel communicatiekanaal. Het is dus belangrijk om bij te blijven met je één-op-één communicatie, maar dit is niet altijd gemakkelijk met de zondvloed aan onpersoonlijke berichten. PointCarré geldt als een grote mailboxvervuiler met e-mails van aankondigingen die je gewoon kan consulteren in de leeromgeving zelf. In het eerste anderhalf jaar van de meting waren er dat 3,2 miljoen, tijdens de recente meting in oktober 25.527. De studentenraad vroeg in 2017 de VUB om hier iets aan te doen.
 

E-mailloze vrijdag op 24 november

Vanuit de afdeling Mens & Organisatie komt er een campagne om de hele VUB-gemeenschap beter te laten omgaan met e-mail, en alternatieven voor deze onpersoonlijke gemakkelijkheidsoplossing aan te reiken. E-mailloze vrijdag op 24 november is het startpunt van deze campagne. Die dag roept de VUB op om geen e-mails te lezen of te verzenden. Er komt diezelfde dag ook om 11u ook een lezing van specialist Luc Chalmet, auteur van het boek ‘Mijn Inbox is vol’. Deze vindt plaats in aula QD, maar je kan ze ook volgen via livestream. De eerste 100 toeschouwers in de aula krijgen een gratis boek.
 
De VUB probeert al een tijdje het aantal bulkmails tot een minimum te herleiden en het gebruik van het studentenportaal STUDENT.VUB te promoten. Een beperkte selectie van de meest essentiële topics worden gebundeld in een tweewekelijkse studentennieuwsbrief. De VUB vraagt haar proffen niet langer voor elke aankondiging of upload op PointCarré de e-mailoptie aan te vinken. In de nieuwe leeromgeving zal deze functie ook herbekeken worden.
 

Een geïntegreerd studentenportaal als alternatief?

Op termijn vraagt de administratie een geïntegreerd en gepersonaliseerd platform dat op één plek, op maat van elke individuele student, de berichten uit de verschillende systemen bundelt. De student kan daar volgens zijn eigen voorkeuren actief gaan kijken, in plaats van de oncontroleerbare berichtenstroom weerloos te blijven ondergaan. Voorlopig is zo'n integratie nog toekomstmuziek, maar dat er iets moet gedaan worden aan de volle inbox, lijkt onafwendbaar.
 
Dat je ook zelf actief kan bijdragen en actie ondernemen, komt aan bod in de lezing rond het gelijknamige boek. Check ook de vele tips op http://huisstijl.vub.be/mail-gids.
 
Prof. Dr. Luc Chalmet (UA): ‘Mijn Inbox is vol”
24 november 2017, 11 u, Aula QD.
Of via livestream.