In twee verschillende periodes, als stage of vrijwilliger, trokken een aantal studenten van hetzelfde kot aan de Miroir in Jette afgelopen zomer beurtelings richting Kameroen. Commy is er geboren. Via haar kwamen de anderen in contact met dr. Oben. Hij specialiseerde als plastische chirurg aan de VUB en heeft er met zijn vrouw een hospitaal en schooltje in de hoofdstad Yaoundé. Het geld dat hij verdient in de hoofdstad, investeert hij in missies naar afgelegen veldhospitalen. Onze studenten trokken met hem mee.
“Tijdens mijn vrijwilligerswerk heb ik één missie meegemaakt naar Doumé”, vertelt Ellen. “Dr. Oben richtte de We CCare Foundation op om met een team vrijwilligers waaronder een kokkin, enkele verplegers, een chirurg, een chauffeur en zelfs een missionaris te gaan consulteren en opereren in afgelegen gebieden. Na het inladen van het busje met medisch materiaal, bidons water en natuurlijk ook het hele team, begonnen we aan onze zeven uur durende trip richting Doumé. Vier dagen lang draaiden we mee in het plaatselijke veldhospitaal.”
Knop omdraaien en improviseren
Tijdens de missies werkten de studenten in de zogenaamde health centers, gebouwen van de overheid waar een arts en enkele verpleegkundigen aanwezig zijn, net als een minimum aan chirurgisch en farmaceutisch materiaal. Een consultatie in zo’n health center is niet gratis, en de factuur van medicatie loopt al snel op. Het doel van de missies is om gratis te consulteren en te opereren, zodat ook de bevolkingsgroep met beperkte financiële middelen een gepaste medische zorg kan genieten.
“Een medische stage of vrijwilligerswerk in Afrika is helemaal iets anders dan hier in België.”, getuigt Robin. “Gesofisticeerde robotchirurgie zal je daar niet meemaken, maar we hebben er wel veel technische kennis en verantwoordelijkheid meegekregen.”
“Ook leer je veel over jezelf”, vindt Ellen. “Soms moesten we improviseren, maar alle kleine beetjes helpen en de appreciatie voor de hulp was erg groot. We gingen er tot de kern van ons beroep.”
VUB-groen
Onze studenten financierden de missies in de brousse met geld dat ze in België inzamelden tijdens een zelf georganiseerd benefiet. Daarnaast hadden de studenten ook nog een verrassing voor de kinderen van het schooltje van mevrouw Oben. Kotgenoot Maxime, die vanuit de studentenraad met argusogen de saga van de nieuwe huisstijl volgde, dacht terecht dat op de communicatieafdeling deze zomer wel wat overtollig schoolmateriaal te vinden zou zijn. De studenten vulden hun tweede valies integraal met schriften en pennen in het VUB-groen. De scholieren namen het in dank aan.
“We willen nu het project op onze campus verankeren door een vzw op te richten”, zegt Robin. “Hiermee willen we geld inzamelen om ook andere studenten de kans te geven op een dergelijke stage. Op termijn willen we ook naar andere landen gaan.”
VUB-engagement voorbij de grenzen.