Hier leest u meer over het nieuwe team vicerectoren onder leiding van Caroline Pauwels.
Yvette Michotte
Yvette Michotte is Prof. Emeritus in de Pharmaceutische Chemie. Ze was vicerector Onderwijsbeleid en hield zich bezig met zaken zoals studierendement, studiebegeleiding en faculteitsstructuren. Ook zette ze zich in om van sommige eenjarige masters tweejarige te maken. Zo kregen studenten meer tijd voor hun thesis of stage en kunnen ze eventueel nog studeren in het buitenland.
“De VUB wil dat haar studenten voldoende voorbereid zijn op een toekomstige loopbaan waarin zij snel verantwoordelijkheid kunnen opnemen en zich op elk ogenblik kunnen aanpassen aan een zeer snel evoluerende mondiale maatschappij en aan een steeds vernieuwende arbeidsmarkt. Studenten verwerven hiertoe, vanuit hun academische competenties, ook breed inzetbare professionele competenties en ondernemingszin. De houdbaarheidsdatum van een diploma is kort; na een paar jaar is de opgedane kennis voorbijgestreefd en dit door de razendsnelle vooruitgang in wetenschap, techniek en kennis. De universiteit moet dus niet alleen actuele kennis verschaffen, maar vooral attitudes kweken die de studenten toelaten met nieuwe kennis en met het overaanbod aan informatie die er vandaag online ter beschikking staat, ethisch en kritisch onderzoekend om te gaan.”– Yvette Michotte tijdens de academische opening 2015-2016
Patrick De Baetselier
Patrick De Baetselier was vicerector Onderzoeksbeleid en is diensthoofd van de onderzoeksgroep “Cellulaire en Moleculaire Biologie, CMIM”, verbonden aan de vakgroep Bio-ingenieurswetenschappen van de Faculteit “Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen” van de Vrije Universiteit Brussel.
De Baetselier (1950) behaalde zijn Doctoraat in de Wetenschappen aan de VUB in 1977 en verbleef nadien (1977-1980) als postdoctoraal medewerker aan het departement Cell Biology, Weizmann Institute, Rehovot in Israel. Zijn onderzoeksdomeinen focusseren sindsdien op de cellulaire immunologie van gastheertumor en gastheerparasiet interacties.
De Baetselier zette zich onder andere in tegen onderzoeksfraude:
“We willen de studenten, nog vóór ze met hun masterthesis eerste stappen in de wetenschap zetten, waarschuwen voor grote én kleine inbreuken tegen de regels, want wetenschapsfraude begint doorgaans met overtredingen waarvan je zou kunnen denken dat ze onschuldig zijn. De wetenschappelijke gedragscode moet wel expliciet opgenomen worden in het curriculum. Nu raken proffen het onderwerp al in sommige opleidingen wel aan, maar het aanbod is erg versnipperd.” Patrick De Baetselier in De Standaard, 15 april 2013.
Viviane Jonckers
Jonckers studeerde Informatica aan de VUB. Met haar doctoraatonderzoek (1987) aan het Artificial Intelligence Lab startte ze het System and Software Engineering Lab op. Sinds 2009 was ze mede-hoofd van het internationaal gewaardeerde Software Languages Lab dat onderzoek voert naar nieuwe talen voor innovatieve softwareontwikkeling.
Sinds de beginjaren van de opleidingen informatica en computerwetenschappen, was Jonckers betrokken bij de uitbouw ervan tot “state-of-the-art” richtingen met een coördinerende en leidende rol van 1990 tot 2011. In die periode, voor er sprake was van een ‘zalmmodel’, heeft ze ook programma’s voor zij-instroom via verkorte kandidaturen en licenties ook voor werkstudenten mee gedefinieerd en uitgerold.
Viviane Jonckers was geëngageerd in onderzoek en onderwijs gerelateerde adviesorganen en beleidsmandaten waaronder vakgroepsvoorzitter, vicedecaan van de faculteit wetenschappen, lid van de raad van bestuur en vicerector Studentenbeleid.
“Ik ben voor de democratisering van ons onderwijs. Mensen met talent moeten het kunnen maken. Er moet ook meer werk gemaakt worden van echte internationalisering. We moeten meer doen om alle studenten met elkaar in contact te brengen." - Jonckers in Bruzz, 25 februari 2016
Jan Cornelis
Jan Cornelis was vicerector Internationaal Beleid. Hij is professor in digital image processing en elektronica, coördinator van onderzoeksgroep IRIS (computer vision, image processing) en academisch coördinator Knowledge Innovation and Technology Transfer. Van 2012 tot 2016 was hij vicerector International Beleid. Sinds 1997 is hij gastprofessor aan de Universiteit van Xi’an in China.
“China is de toekomst. Het zou een kapitale fout zijn om daar weg te blijven.’ Vicerector Internationalisering Jan Cornelis (VUB) zegt het vol overtuiging. Of zo klinkt het toch door de krakende telefoonlijn. Samen met een twintigtal andere academici en minister-president Kris Peeters (CD&V) reisde hij rond in de opkomende wereldmacht om de banden aan te halen.
Besprekingen over de master-na-master museummanagement en curatorschap, een samenwerking van de VUB en de Sichuan University (Chengdu). Het plan bestaat erin een gemengd team van Vlaamse en Chinese docenten de vakken te laten geven. Afgestudeerden krijgen een bi-diploma ‘VUB - Sichuan University’.” – De Standaard, 21 september 2013