Onderzoekers van de VUB hebben in totaal 27 jongeren tussen 12 en 18 jaar uitgebreid geïnterviewd. Het verhaal van de pleegkinderen vormt het vertrekpunt van het onderzoek en sluit op die manier aan bij een participatieve benadering. Alle domeinen die pleegzorg omvat werden met zorg behandeld. Dit gaat van de relatie die ze hebben met hun pleeggezin en eigen familie tot een persoonlijke kijk op het traject die ze afgelegd hebben. Ook school, participatie en toekomstverwachtingen worden niet buiten beschouwing gelaten. 
 
Het is opvallend dat alle bevraagde pleegkinderen het volledig afgelegde traject positief evalueren. Ze worden goed begeleid door de instanties waarmee ze te maken krijgen tijdens de procedure waardoor in een pleeggezin terechtkomen vlot verloopt. Hierdoor ervaren ze 'het pleegkind zijn' als een normaal gebeuren en krijgen ze de maximale kans om een leven op te bouwen in een stabiele omgeving. Pleegkinderen vinden daarom pleegzorg de bestie optie die ze kunnen krijgen. 
 
“Enerzijds zijn kinderen en jongeren die al geruime tijd zijn geplaatst, zodanig gewend aan het leven in een pleeggezin dat ze er niet meer zo vaak bij stilstaan. Anderzijds geeft het leven in een pleeggezin hen de kans om in een ‘gewoon’ gezin op te groeien en een leven te leiden zoals ‘gewone’ kinderen. Dat zorgt voor positieve gevoelens van blijdschap, trots en dankbaarheid”, legt onderzoekster Ann Clé uit. Negatieve gevoelens associëren pleegkinderen vaak met 'anders zijn', maar dankzij pleegzorg kunnen zij zich net zo goed in hun vel voelen als alle andere kinderen. 
 
Pleegjongeren zoomen in het rapport ook in op zaken die volgens hen beter en anders kunnen, of vragen oplettendheid voor sommige zaken. Enkele pleegjongeren vinden het geen evidentie om op te komen voor hun eigen mening of voelen zich niet altijd gehoord. Anderen hebben dan weer niet altijd een goed zicht op de werking van jeugdhulp of hun eigen rechten en plichten als minderjarige. “Voor Jongerenwelzijn en Pleegzorg Vlaanderen is dit een boeiend rapport dat pleegzorg positief in de kijker zet”, besluit Peter Jan Bogaert van Jongerenwelzijn.
 
Jongerenwelzijn en Pleegzorg Vlaanderen hopen hiermee betere aanbevelingen te formuleren en pleegzorg positief in de kijker te zetten, want pleegouders blijven nodig in de toekomst. Iedereen die zich geroepen voelt is altijd welkom om zich kandidaat te stellen.