Wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel staan klaar met oplossingen voor het klimaat. Je leest er alles over op www.vub.be/klimaat.
4 cameraploegen, tal van journalisten en daarvoor 5 vastberaden studenten die tussen het studeren door tijd gemaakt hebben om inderhaast een Belgisch studentencollectief op te zetten dat de komende weken zoveel mogelijk studenten van universiteiten en hogescholen wil mobiliseren. Ja het klimaat is hot. Zo hot zelfs dat enkele studenten er, als het moet, hun studietijd voor opofferen.
VUB-student Toegepaste Economische Wetenschappen, Jonathan Bertholet, lid van de Sociaal Ecologische Activisten (SEA) zag net zoals vele anderen de laatste weken fantastische dingen in beweging komen. Ook hij keek samen met collega-studenten uit andere steden hoe leerlingen genoeg hebben van onze klimaataanpak en de straat optrokken. En daarom verenigde hij zich samen met andere geëngageerde studenten om na de examens ook de hogeschool- en universiteitsstudenten op de been te krijgen. Students For Climate is het antwoord. Een duidelijk structureel beleid van de overheid om de broeikasgassen terug te dringen de eis.
“Elke week opnieuw zullen studenten en scholieren zij aan zij staan om hun toekomst op te eisen,” zeggen de actievoerders van Climate For Change. “Of zoals Greta Thunberg het zei: "Change is gonna come, whether you like it or not". Wij vechten samen voor een ambitieus en sociaal rechtvaardig klimaatbeleid!” Hiervoor stelde de actiegroep een manifest op met 5 eisen:
- Luister naar de klimaatwetenschappers. Stel een bindend en ambitieus klimaatplan op dat vertrekt van de aanbevelingen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5° Celsius. Maak een klimaatwet die prioriteit heeft over andere wetten om België klimaatneutraal te maken vóór 2050, het jaar dat de wereldwijde transitie voltooid moet zijn.
- Vertrek van een coherent plan. België is een land met vier klimaatministers, maar zonder enige visie voor het klimaat. Wij willen één federale klimaatminister. Gedaan met de zwarte piet naar elkaar doorschuiven.
- De ecologische transitie zal sociaal zijn, of ze zal niet zijn. Geen asociale taksen die mensen met een laag of gemiddeld inkomen het hardst treffen. Laat de grote vervuilers betalen.
- Betrek ons bij het beleid. Wij willen inspraak in hoe onze toekomst er uit zal zien. De klimaatgeneratie heeft al bewezen dat zij meer engagement over heeft voor de ecologische transitie dan de klimaatspijbelaars in de regering.
- Solidariteit tussen noord en zuid. België moet als historische vervuiler een voortrekkersrol opnemen in de internationale samenwerking met de landen die vandaag het hardst getroffen worden door de klimaatverandering.
Op donderdag 14 februari zullen de studenten daarom aansluiten bij de scholieren die al sinds de start van dit jaar actie voeren. Ze roepen dan ook op om met zoveel mogelijk studenten aan te sluiten bij de geplande betoging.
Meer informatie over dit studenteninitiatief vind je op de Facebookpagina of website van Student for Climate.