De Maebar sluit perfect aan op de ‘break down the walls’-oproep van Caroline Pauwels bij het begin van haar rectorschap. “De bedoeling van de Maebar is inderdaad bruggen te slaan tussen de academische kennis die de studenten in gesloten leslokalen opdoen en de toetsing ervan aan de stedelijke realiteit,” zegt Huysmans. “Maar het gaat niet enkel over leren, we willen er ook actief mee deelnemen aan de stad.”
De eerste die dat in 2019 doet, is ironisch genoeg geen vakgroep of opleiding aan de VUB, maar de cultuurdienst van Sint-Pieters-Woluwe. Die reserveerde de Maebar om hem in de maand januari op publieke plaatsen te posteren als ontmoetingspunt. Het opzet: op een laagdrempelige manier nagaan wat de culturele wensen en noden van de burgers zijn om er nadien beter op te kunnen inspelen.
“We werken inderdaad soms met externe partners, legt Huysmans uit. “Zo ondersteunden Unizo, het OCMW van Sint-Jans-Molenbeek en het platform Growfunding ons project rond buurtvervlechting en sociale cohesie in de wijken Scheurbos en Potaarde van Sint-Jans-Molenbeek. Maar we zetten ons toch vooral in om de Maebar binnen de VUB breed gedragen te krijgen.” [Lees verder onder de foto]
Brede ondersteuning
Voor dat laatste kan Huysmans rekenen op de ondersteuning van de vakgroep Educatiewetenschappen en de faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel. Ook vanuit UNIVER.CITY, het project waarmee de VUB een duurzaam en universiteitsbreed community service learning opleidingsaanbod uitbouwt en waarin alle faculteiten vertegenwoordigd zijn, ziet hij initiatieven komen.
In zijn eigen faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen wordt de Maebar alvast bij twee vakken ingezet: ‘Citybeats’ en ‘Middenveldparticipatie’. In beide gevallen trekken de studenten met de fiets een buurt van de stad in om er ofwel een week lang een cultureel festival op te zetten, ofwel onderzoekstechnieken uit te testen. Enkele studenten hielpen zelfs mee om het uitzicht en de functies van de fiets te bepalen en na te gaan hoe hij op grotere afstanden gebruikt kan worden. Op basis van hun bevindingen produceerden Bart Moortgat (ontwerper) en Bart Callebaut (bouwer) dan de fiets.
Toepasselijke naam
Waar ze wel niet meteen mee op de proppen kwamen, was de naam van de fiets. Huysmans geeft toe dat het een moeilijke bevalling was. “Maebar is een Arabisch woord,” vertelt hij. “Het betekent zoveel als ‘kruising’ of ‘kruisen’. Maar als je het uitspreekt, klinkt het als ‘My Bar’, en in die zin is het ook verstaanbaar voor wie geen Arabisch machtig is. Die connotatie wordt nog versterkt doordat voorbijgangers er altijd van gratis koffie en verse muntthee kunnen genieten.”
Voor een superdiverse stad als Brussel is die dubbele betekenis alvast mooi meegenomen. En natuurlijk past de naam perfect voor wat de VUB met de fiets beoogt: ontmoetingspunten in de stad creëren waar buurtbewoners, mensen die er werken of studeren, toeristen en toevallige passanten met elkaar kunnen kennismaken en spreken.
Huur de Maebar!
Je hebt een idee voor een onderzoeks- of onderwijsproject met de Maebar? Stuur een mailtje naar maebar@vub.be en er wordt meteen contact met je opgenomen!