Amnesty International beschouwt Ahmadreza Djalali als een gewetensgevangene die enkel werd veroordeeld en wordt vastgehouden omwille van zijn weigering om zijn academische banden te gebruiken om te spioneren voor Iran.
 
De Iraanse autoriteiten hebben duidelijk lak aan de rechtsstaat en blijven vasthouden aan de doodstraf. Het bewijs dat werd aangeleverd tegen Djalali toont niets anders dan een academicus die vreedzaam zijn beroep tracht uit te oefenen.
 
We roepen de Iraanse autoriteiten op om hem zonder voorwaarden en onmiddellijk vrij te laten en alle aanklachten tegen hem te laten vallen.
 

Doe mee

 
Kom mee actievoeren voor de vrijlating van dr. Djalali:

  • Donderdag 14 december van 18.00 tot 19.00 uur
  • Iraanse ambassade, Franklin Rooseveltlaan 15, 1050 Elsene
  • Door de EU-top zal het verkeer in de Brusselse binnenstad zwaar verstoord zijn. Metro en tram zullen dus de meest betrouwbare oplossing bieden. Met de wagen best extra reistijd incalculeren.

 
Gedwongen bekentenissen en psychologische foltering
In een opname van zijn stem die op YouTube werd gepubliceerd op 22 oktober, zegt Ahmadreza Djalali dat, toen hij in isolement werd gehouden, hij werd gedwongen om “bekentenissen” af te leggen voor een videocamera door verklaringen voor te lezen die zijn ondervragers hadden opgesteld. Dr. Djalali zegt verder dat hij onder intense druk werd gezet door psychologische foltering en bedreigingen, onder meer over zijn kinderen, en dat hij moest bekennen een “spion” te zijn voor een “vijandige overheid”. In de opname beweert hij ook dat hij vervolgd wordt voor zijn wetenschappelijke overtuigingen. Hij ontkent alle aantijgingen.
 
Lees meer
VUB'er Ahmadreza Djalali bedreigd met executie in Iran
Protestlezing tegen doodstraf VUB-gastdocent Ahmadreza Djalai
 
Bekijk nieuwsfragmenten:
VRT NWS: 'Lot van Iraanse VUB-gastdocent lijkt bezegeld'
VTM NIEUWS: 'Lot van VUB-gastdocent lijkt bezegeld'