Het gevaar voor zonnebrand bij sportende en spelende kinderen speelt niet alleen tijdens de grote vakantie, maar in de hele periode van april tot eind september. Dit zijn de maanden waarin ook veel toernooien en sportkampen worden georganiseerd. De zon bereikt haar hoogste punt rond 21 juni, wat betekent dat april en mei haast even risicovol zijn als juli en augustus, te meer doordat de huid in de lente nog bleek is van de winter.
 
Uiteraard moeten ook volwassen sporters zich beschermen, maar kinderhuid is dunner en dus extra gevoelig. Als een kind zonnebrand oploopt, is dat doorgaans een pijnlijke affaire, maar de roodheid verdwijnt snel – in tegenstelling tot het risico op huidkanker. Dat risico blijft levenslang verhoogd voor een kind dat ooit zonnebrand opliep. 

Ik was vaak verbrand door de zon terwijl ik buiten sportte


Schaduw korter dan jezelf? Smeren! 
Een kind insmeren, is dus van cruciaal belang om latere huidproblemen en -kanker te vermijden. Wanneer je moet smeren, hangt niet van de temperatuur af maar van de uv-index en de hoogte van de zon. Een goede vuistregel, zowel voor kinderen als voor volwassenen, is dat je zeker moet smeren als je ziet dat je schaduw korter is dan jijzelf. Andere belangrijke maatregelen zijn: beschermende kleren dragen (met zonnepet en zonnebril als dat kan tijdens het sporten) en zoveel mogelijk de schaduw opzoeken, minstens tijdens de pauzes. Hoewel ze ook dan vaak in de zon naar andere kinderen en wedstrijden staan te kijken.
 
#smeerem 
De campagne, die tijdens het jeugdkorfbaltoernooi in Boechout-Vremde werd gelanceeerd, is multimediaal en verloopt zowel on- als offline. Zo is er een flyer met kernboodschappen over jeugdsport in de zon, onder het motto: “Schaduw, T-shirt, zonnecrème. En het loopt gesmeerd!”. Er worden pakketten met info- en promomateriaal naar sportfederaties en sportdiensten gestuurd. Er komen smeerstands met gratis zonnecrème op sportmanifestaties, en tijdens de maanden juni, juli en augustus loopt de fotowedstrijd #smeerem op sociale media.
 
Steun het VUB-UZ Paul De Knop Fonds voor Immunotherapie
Paul De Knop is niet alleen peter van de campagne tegen zonnebrand. In het UZ Brussel onderging hij een experimentele behandeling tegen zijn kander, nl. de immunotherapie. Die levert reeds heel mooie resultaten, maar vergt nog meer onderzoek om meer mensen, sneller en betaalbaar uit hun penibele toestand te helpen. Daarom richte Paul De Knop het VUB-UZ Paul De Knop Fonds voor Immunotherapie op. "Ik heb mijn behandelende arts aangeboden hem te helpen bij het verzamelen van fondsen, niet voor mezelf, wel voor anderen," zegt hij daarover. U wilt ook uw steentje bijdragen in de strijd tegen huidkanker? U kunt hier een gift doen.