Wat studeer je?
Ik heb net mijn derde jaar Toegepaste Economische Wetenschappen achter de rug.
Volgend academiejaar werk ik nog enkele vakken uit mijn derde bachelor af in combinatie met enkele vakken uit mijn master. Als alles goed gaat heb ik nadien nog één jaar te gaan.
Hoe ziet je sportcarrière eruit? Op welke prestaties ben je trots?
Ik ben op mijn 10 jaar begonnen met atletiek. Al snel ontdekte ik dat de langere afstanden mij het beste lagen en groeide de sport uit tot een echte passie. De prestatie waar ik tot nu toe het meeste trots op ben is mijn zilveren medaille op de 5000 meter tijdens het EK junioren. Die medaille was zeer onverwacht, en dat maakte het des te mooier. Daarnaast haalde ik afgelopen winter met de Belgische beloftenploeg een zilveren medaille in het landenklassement tijdens het EK veldlopen en werd ik individueel achtste. Die twee prestaties zijn de momenten die mij tot nu het meest zijn bijgebleven.
Wat moest je doen om je te plaatsen voor de Universiade?
Om deel te kunnen nemen aan de Universiade werd op de 5000 meter een tijd gevraagd van 13 minuten en 45 seconden. Ik vertrok tijdens de paasvakantie voor drie weken op hoogtestage naar Zuid-Afrika om mij zo goed mogelijk voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Eind mei stond ik dan aan de start van mijn eerste 5000 meter van het seizoen. Na 12,5 rondjes op de atletiekpiste klokte ik af op een tijd van 13 minuten en 38 seconden, zowel de limiet voor de Universiade als het Europees kampioenschap bij de beloften en daarnaast ook een nieuw persoonlijk record.
Hoe combineer jij jouw studies met topsport?
Een carrière in de atletiek kan plots gedaan zijn, bijvoorbeeld door een ernstige blessure, en daarnaast is er geen groot geld mee te verdienen. Het is dus belangrijk om ook een diploma achter de hand te hebben. Ik ben dan ook van in het begin op zoek gegaan naar de beste manier om mijn studies met atletiek te combineren. In mijn eerste bachelor deed ik een volwaardig studieprogramma van 60 studiepunten. Hoewel ik op alles geslaagd was, voelde ik dat dit te zwaar was en merkte ik dat ik vaak vermoeid aan mijn trainingen moest beginnen. Ik besloot om mijn studies te spreiden en elk jaar ongeveer 45 studiepunten op te nemen, waardoor ik één jaartje langer over mijn studies zal doen dan normaal. Vooral tijdens de examens, die vaak samenvallen met wedstrijdperiodes, is de combinatie soms lastig. Gelukkig biedt de VUB mij hierbij de nodige steun.
Hoe ondersteunt de VUB jou hierin?
Dankzij de dienst ‘Topsport en studie’ van de VUB kan ik mijn academische en sportieve carrière optimaal combineren. Ze helpen mij bij het maken van mijn studieplanning en bij het afstemmen van mijn lessenrooster op mijn trainingen en wedstrijden. Daarnaast krijg ik als topsportstudent ook enkele flexibiliteiten. Zo heb ik al enkele keren een examen kunnen verplaatsen, waardoor ik vroeger op stage kon vertrekken en mijn internationale kampioenschappen zo goed mogelijk kon voorbereiden.