‘Tampontaks’ of 'Vagina Added Tax' is een term die het voorbije jaar opkwam om de belasting op producten voor vrouwenhygiëne te hekelen. De komst van deze term gaat gepaard met de opkomst van een internationale beweging die pleit voor de afschaffing van consumptietaks op basisproducten voor vrouwen.
Naast de belasting van 21 procent, bestaan er in België verlaagde belastingtarieven van zes en twaalf procent. Die verlagingen zijn er net voor basisproducten, maar daar vallen tampons en koperspiraaltjes blijkbaar niet onder. Een condoom dan weer wel, samen met producten als tafelazijn, wandtapijten en postzegelverzamelingen. 

Vrouwen moeten samenwerken om deze taks te laten opheffen.


 
In Ierland, Canada en zelfs Kenia is de ‘tampontaks’ al afgeschaft, en ook president Obama geeft aan geen idee te hebben waarom tampons en gelijkaardige goederen als ‘luxeproducten’ worden belast.
Waarom er bij ons dan nog geen voorstellen zijn om deze vrouwonvriendelijke belastingen af te schaffen, daar heeft iedereen het raden naar. “Iets wordt pas gepromoveerd tot basisproduct als de lobby sterk genoeg is”, weet professor Maus in De Afspraak te vertellen. “Er moet een positieve stap gezet worden om deze vrouwonvriendelijke belastingen te veranderen. De wet dateert al van 1970.”