Op basis van de uitstekende resultaten van de afgelopen jaren hebben de vijf Vlaamse universiteiten beslist om hun succesvolle samenwerking met Universiteit van Vlaanderen vzw voor een periode van drie jaar te verlengen. De gekende formats van de colleges en de “Wat Zegt De Wetenschap” video’s worden voortgezet. Wetenschappers geven in klare taal aan een breed publiek uitleg over hun onderzoek en bouwen zo actief mee aan een groter draagvlak voor wetenschap en technologie in onze samenleving. De nieuwe overeenkomst gaat in op 26 september 2020.
De Universiteit van Vlaanderen werd opgericht op 29 augustus 2017 door de vijf universiteiten, de Jonge Academie, VRT en Knack, met als doel wetenschap en universitaire kennis beschikbaar en begrijpelijk maken voor iedereen. Aan Vlaamse professoren wordt een breed toegankelijk platform geboden via moderne mediakanalen. Wetenschappers uit heel Vlaanderen geven gratis college op internet, radio en televisie. Wetenschappelijke onderwerpen worden hertaald naar toegankelijke informatie. Extra aandacht gaat naar een jong publiek.
Heldere en toegankelijke wetenschapscommunicatie blijft van essentieel belang voor het maatschappelijk draagvlak van wetenschap en innovatie. Voor tal van kijkers is het ook een eerste kennismaking met de wereld van universitair onderzoek. Daarnaast bieden de colleges ook inhoudelijk houvast in een maatschappelijke context van groeiende desinformatie en fake news.
De laatste jaren werden de colleges van Universiteit van Vlaanderen meer dan 2,5 miljoen keer bekeken en de podcasts worden maandelijks meer dan 250.000 keer beluisterd. “De Universiteit van Vlaanderen is een fraai staaltje van gerichte wetenschapscommunicatie naar een breed publiek. Als universiteiten staan we mee aan de wieg van dit initiatief en het doet dan ook deugd dat het excellente werk van onze wetenschappers, en hun talent om dit op een bevattelijke wijze te brengen, zo fel gesmaakt wordt”, zegt Luc Sels, voorzitter van VLIR.
“Wij zijn bijzonder trots dat we er in de afgelopen drie jaar in geslaagd zijn om een heel ruim en breed publiek te bereiken. Dit werd zelfs bekroond met een wetenschapsprijs door minister Crevits. Wetenschap is er voor iedereen! De komende jaren zullen we ons inzetten om nog meer manieren te vinden om de rijke kennis van onze universiteiten aantrekkelijk te verspreiden buiten de muren van de instellingen", zegt Johnny Quidé, voorzitter van de Universiteit van Vlaanderen.
“De Vlaamse universiteiten blijven, samen met de Universiteit van Vlaanderen, inzetten op excellente wetenschapscommunicatie en een breed bereik. Er zal binnen de bestaande formats ook aandacht worden besteed aan uitvindingen die maatschappelijk of economisch relevant zijn. Deze zijn vaak het resultaat van fundamenteel wetenschappelijk onderzoek aan de universiteiten. Veel mensen beseffen dat niet”, zegt Koen Verlaeckt, secretaris-generaal van VLIR.