Gloednieuw Platform Wiskunde Vlaanderen benadrukt belang van wiskunde voor maatschappij en innovatie

 

Ter ere van Pi-dag, zondag 14 maart, vindt vandaag de ondertussen traditionele finale plaats van de Wiskunnend Wiske Wedstrijd, de wiskundewedstrijd van de Vrije Universiteit Brussel. Scholieren uit het vijfde en zesde secundair uit scholen uit het hele land nemen aan de wedstrijd deel. Door de coronacrisis gaat de wedstrijd voor de tweede keer digitaal door. De jongeren blijven op hun scholen en gaan daar met de opdrachten aan de slag. “Ondanks de moeilijke omstandigheden zien we dat het enthousiasme in de scholen is gebleven. We hebben evenveel aanmeldingen als de vorige jaren. Dat stemt ons blij. Wiskunde is een belangrijk en mooi vak”,  zegt Ann Dooms, VUB-professor wiskunde. Op Pi-dag zelf wordt ook het nieuwe Platform Wiskunde Vlaanderen gelanceerd, dat wiskunde in Vlaanderen op alle vlakken wil ondersteunen. 

In totaal namen 121 klassen over heel Vlaanderen deel aan de voorrondes. Aan de finale zelf nemen uiteindelijk 41 klassen deel. Wie de trofee wint wordt op dinsdag 16 maart bekend gemaakt. Meer informatie vindt u op www.wiskunnendwiske.be.

Wiskunnend Wiske is het geesteskind van de wereldberoemde natuur- en wiskundige Ingrid Daubechies. Met de wedstrijd wil ze jongeren laten kennismaken met het plezier dat in wiskunde schuilt. Prof. Daubechies is een VUB-alumna met een indrukwekkende internationale carrière. Ze is wereldautoriteit op het vlak van zogeheten wavelets die onder andere beeldcompressie mogelijk maken. Sinds 1998 is ze lid van de U.S. National Academy of Sciences en ze was ook de allereerste vrouwelijke professor in de wiskunde aan de prestigieuze Princeton-universiteit. De toekenning van de titel van barones en van de Nemmersprijs 2012 onderstrepen de vooraanstaande positie van Ingrid Daubechies op haar vakgebied. Momenteel is Ingrid Daubechies als hoogleraar wiskunde verbonden aan Duke University in North Carolina.

Officiële lancering Platform Wiskunde Vlaanderen

Zondag 14 maart is Pi-dag, de hoogdag van de wiskunde. Op deze dag wordt dit jaar het Platform Wiskunde Vlaanderen gelanceerd. Het is een organisatie die de wiskunde op alle vlakken wil ondersteunen: onderwijs, onderzoek, innovatie en publieke beeldvorming.

"Het Platform zal in twee richtingen werken: Idealiter ontwikkelt het een interne structuur waarin het discussies zal voeren op basis van bovenstaande kerndoelstellingen. Die discussies leiden dan tot het ondernemen van concrete acties of het formuleren van aanbevelingen aan derden, zoals de overheid, de media of de industrie”, vertelt mede-initiatiefnemer Ann Dooms.

Het Platform wordt ook een aanspreekpunt voor alle betrokkenen. Zo kan de overheid aanbevelingen vragen met betrekking tot geplande beleidskeuzes. Maar ook leerkrachten met interesse in onderwijsinnovatie kunnen aankloppen, of bedrijven met vragen over de valorisatie van wiskundige innovaties of, omgekeerd, met technologische uitdagingen die wiskundige innovatie vereisen.