Pieter-Jan, je geeft les en schrijft een doctoraat: hoe combineer je dat?
“Ik verdeel mijn functies over het jaar. In het eerste semester gaf ik 20 uur per week les, waardoor ik me in het tweede semester volledig kon focussen op mijn onderzoek.”
 
Is doctoreren geen eenzaam werk?
“Ik deel mijn kantoor met vijf à zes andere collega’s, dus ik ben nooit alleen. We hebben verschillende achtergronden en zijn vaak kritisch over elkaars werk, maar we maken ook vaak plezier. Op sommige dagen zelfs iets te veel: dan wordt er meer gelachen dan gewerkt en moeten we het achterstallige werk op een andere dag inhalen. Gelukkig kan dat perfect.
 
Hoe plan je je werkdagen aan de VUB?
“We zijn eigenlijk heel vrij in hoe we onze dag indelen. Ik ben zelf een echte ochtendmens en begin meestal vroeg. Op maandag, woensdag, en vrijdag ga ik ‘s morgens zelfs nog even langs in de campusfitness. Je gedachten ordenen en dan tussen het groen naar het werk wandelen: heerlijk. Andere collega’s zijn productiever ’s avonds of hebben een gezin om rekening mee te houden. Zij delen hun dag anders in. Dat is het voordeel van te werken met flexibele uren: je hoeft je niet in dat strakke keurslijf van een opgelegde agenda te wurmen.”
 
Heeft die vrijheid ook nadelen?
“Het vergt wel wat zelfdiscipline. Je bent zelf verantwoordelijk voor het werk dat je levert, maar moet wel zorgen dat je promotor tevreden blijft en dat je werk op tijd af is. Aangezien hier heel wat leuke evenementen plaatsvinden, is het soms moeilijk om de focus voldoende op mijn onderzoek te houden.”
 
Weet je al welke richting je uit wil na je doctoraat?
“Ik rond mijn doctoraat af in 2020. Waar ik hierna naar toe wil, weet ik nog niet. Ik besef dat niet alle doctoraatstudenten kunnen doorgroeien binnen de universitaire wereld. Daarom denk ik ook na over andere mogelijkheden. Mijn ervaring als onderzoeker en teaching assistant aan de VUB is daarbij zeker een grote troef.”
 
Ook benieuwd wat de VUB jouw kan bieden op professioneel vlak? Neem dan zeker een kijkje op onze jobsite.