Na haar opleiding farmaceutische wetenschappen werkte Ann Herzeel even in de farma-industrie, al dreef het sociale aspect en de variatie binnen het apothekersberoep haar al gauw naar een eigen apotheek in hartje Sint-Jans-Molenbeek: ‘Wij zijn vaak de vertalers van dingen die artsen, overheden of diensten vaak niet uitgelegd krijgen aan de mensen.’
Wil je net als Ann farmaceutische wetenschappen volgen? Ontdek dan snel de opleiding! Ben je gebeten door haar profiel na het lezen van dit artikel? Contacteer haar dan zeker via LinkedIn!
Waarom koos je voor de richting farmaceutische wetenschappen aan de VUB?
Tijdens het middelbaar was ik al gauw gefascineerd door wetenschappen. Toen ik naar de apotheek werd gestuurd voor mijn ouders of grootouders was ik telkens geïntrigeerd: door de deskundigheid, de accurate informatie en de empathie met hun patiënten of klanten die de apothekers uitstraalden. De keuze voor die richting kwam er voor mij eigenlijk erg natuurlijk.
Ben je meteen in een apotheek gaan werken?
Nee, met het diploma farmaceutische wetenschappen kan je eigenlijk verschillende richtingen uit. Ik heb bijvoorbeeld een tijdje in de farma-industrie gewerkt, focussend op studies om geneesmiddelen op de markt te krijgen of wat er zoal op bijsluiters moest komen te staan. Het was best technische materie, maar ‘het menselijke’ was te belangrijk voor mij en kwam hier te weinig aan bod. Daarom startte ik als apotheker.
Hoe zou jij je rol omschrijven als apotheker?
Misschien maken we het onvoldoende zichtbaar, maar we zijn allesbehalve ‘doosjesschuivers’, we leveren geneesmiddelen af op voorschrift of voor zelfzorg, steeds met de nodige farmaceutische begeleiding. De apotheker vervult een cruciale rol in het dagelijkse leven en probeert voor iedereen een meerwaarde te zijn. Hier in Molenbeek bijvoorbeeld zijn we als apotheker duidelijk veel meer zorgverstrekkers in de brede zin: we luisteren naar de mensen wanneer ze klachten hebben, proberen correct door te verwijzen naar (sociale) diensten, geven bewegingsadvies of proberen de algemene levensstijl van mensen te verbeteren.
Dat sociale heb ik altijd geweldig gevonden en die waardering voel je ook: hier in de buurt komen klanten regelmatig met couscous of koekjes aandraven om hun dankbaarheid te uiten. Wij zijn vaak de vertalers van dingen die artsen, overheden of diensten vaak niet goed uitgelegd krijgen aan de mensen. Van contacten bij Kind en Gezin en psychosociale hulp tot de interpretatie van een consultatie of diagnose.
Apothekers als zorgverstrekkers
Ben je achteraf blij over je studiekeuze?
Ja, absoluut. Ik heb echt een geweldige tijd gehad op de VUB-campus in Jette. Iedereen kende elkaar en het was een gezellig en levendig eiland. De opleiding was zeker van goede kwaliteit, alleen leer je pas echt sociale vaardigheden tijdens je loopbaan. Dat is nu zeker al wel veranderd, maar ik miste ook een deeltje ondernemerschap tijdens mijn studies. Het reilen en zeilen van een zaak, mensen coachen, een team bouwen en tevreden houden: ook dat zijn vaardigheden die noodzakelijk zijn voor een succesvolle apotheek.
Daarom adviseer ik pas-afgestudeerden of masterstudenten om zeker te blijven studeren zolang dat mogelijk is, maar ondertussen die broodnodige werkervaring op te doen, met mensen in het vak te gaan spreken of zelfs enkele dagen mee te lopen in verschillende apotheken. Zo proef je echt van het vak.
Er is een tekort aan apothekers, hoe lossen we dat op?
Ik vrees dat het een sign of the times is, want ik zie dat vele branches met hetzelfde probleem te kampen hebben. Zoals ik al zei moeten we af van de clichés. We vervullen een grote maatschappelijke rol, dat mag absoluut niet onderschat worden. Ik ben er zeker van dat de ruimere invulling van de job enorm veel mensen kan aanspreken én aantrekken. Er lopen zoveel begeesterde apothekers rond met een enorme passie voor het vak, hopelijk kunnen we ze snel in contact brengen met (toekomstige) studenten in de farmaceutische wetenschappen! We moeten durven nadenken over nieuwe organisatiemodellen voor de apotheek. Ik denk bijvoorbeeld aan digitalisering om nutteloze en administratieve taken te vervangen, samenwerking om kennis en vaardigheden te delen, correcte vergoedingen voor (nieuwe) zorgtaken, … Kortom een veelheid aan initiatieven die het beroep valoriseren en aantrekkelijk maken.
Je bent covoorzitter van de beroepsvereniging Pharmacy.Brussels. Vanwaar dat engagement?
Op een bepaald moment wilde ik helpen om extra steentjes te verleggen wat de rol van apotheken in het Brusselse werkveld betrof. Ik voelde dat ik me moést engageren. En ook hier word ik geconfronteerd met vallen en opstaan, op de juiste manier uitleggen wat de rol is van een apotheker, het belang van apothekers in een wijk of buurt.
Ik wil ons beroep echt positioneren als een zorgverstrekker in de eerste lijn binnen het zorglandschap, om samen met artsen en andere instanties te werken aan een betere gezondheid voor elke Brusselaar. Als apothekers willen we informeren, oriënteren, helpen, relativeren en steunen. Ook mensen die voor een clou de girofle (kruidnagel in het Frans) eerst naar de Brico gegaan zijn en later bij ons geholpen worden (lacht)!
Wil je net als Ann farmaceutische Wetenschappen volgen? Ontdek dan snel de opleiding! Ben je gebeten door haar profiel na het lezen van dit artikel? Contacteer haar dan zeker via LinkedIn!