Mentor & Professional Kato De Vidts over the fine line tussen wetenschappen en kunst

Wil jij net zoals Kato Ingenieurswetenschappen: Architectuur studeren? Ontdek dan snel de opleiding!

Een creatieve duizendpoot met een analytische geest. Het lijkt een tegenstrijdige combinatie, maar toch is het de perfecte beschrijving van Kato De Vidts. Kato droomde er als kind al van om architecte te worden en zag die droom na haar studies Ingenieurswetenschappen: Architectuur aan de VUB in vervulling gaan. Toch besloot ze vorig jaar dat het tijd was voor iets nieuws. Aan het begin van de zomer ging ze aan het werk als akoestisch ingenieur, een beroepskeuze die niet helemaal uit de lucht kwam vallen. Kato is een fervente muziekliefhebber en maakt sinds enkele jaren zelfs haar eigen nummers. De liefde voor geluid is er dus altijd al geweest en duikt nu ook op professioneel vlak op.

“Uit een overvloed aan geknutsel, tekenwerk en creatieve bezigheid is op jonge leeftijd de droom gegroeid later architecte te worden. En die droom heb ik nooit los van exacte wetenschap gezien. Daarom ben ik bij mijn universitaire aftrap voor Ingenieurswetenschappen: Architectuur gegaan. Met een klein hartje weliswaar, want ik beschouwde mezelf nooit als hét grote genie. De opleiding bleek op mijn lijf geschreven: mijn rationeel brein werd gemasseerd tijdens de wetenschappelijke lesuren en mijn creatief ei kon ik kwijt in de wekelijkse ontwerpsessies. Ik ben altijd al op een analytische manier met mijn creativiteit omgesprongen, in mijn muziek en recent ook in mijn job. Dat sluit aan bij wie ik ben en brengt mij in balans.”

Investeren in een langetermijnpad voor jezelf loont 

Hoewel Kato haar jeugddroom waarmaakte als architecte, besloot ze vorig jaar om alles even los te laten. Enkele maanden geleden richtte ze zich op een nieuw professioneel doel. En daar heeft ze nog geen seconde spijt van gehad. 

“Ik voelde na enkele jaren dat het tijd was om opnieuw geprikkeld te worden, bij voorkeur binnen het brede domein van mijn interesse: geluid. Op mijn vorige werkplek werd ik in die persoonlijke groei gesteund, iets waar ik altijd dankbaar voor zal blijven. Toen ik op een vacature voor akoestisch ingenieur botste, was ik onmiddellijk getriggerd. Ik pikte praktijkcursussen op, begon als een gek te studeren en contacteerde mensen die actief waren in de sector. Uiteindelijk ben ik zo terechtgekomen bij mijn huidige werkgever. Het parcours was intens en het risico groot, maar ik bleef vertrouwen leggen in mijn buikgevoel. Het voelt alsof alles mooi samenvalt. Dat toont voor mij vooral aan dat het loont om te investeren in een langetermijnpad voor jezelf.” 

VUB’er in hart en nieren 

Kato kijkt niet alleen heel positief terug op haar tijd aan de VUB, ze voelt er zich ook nog steeds nauw mee verbonden. Dat is ook niet zo verwonderlijk. Kato gaf haar eerste live performance in de BSG-zaal op de campus. Hoewel ze liever in de studio zit en muziek maakt om haar verhaal te vertellen, was het optreden in die vertrouwde omgeving voor een bekend publiek een ongelofelijke ervaring. Bovendien was ze ook jarenlang betrokken bij de organisatie van Technoon. Enkele VUB'ers sloegen zeven jaar lang de handen in elkaar om op zondagmiddag technofeestjes te organiseren in Brussel, een succes van jewelste. 

“Indirect heeft de VUB wel een zekere invloed gehad op mijn muziekbeleving. Zo was ik betrokken bij Technoon, een initiatief dat opgericht werd door een fantastische groep VUB’ers en dat tweemaandelijks op zondagnamiddag Brusselse technoharten kon verwarmen. In die setting is een onbreekbare band gecreëerd en een hechte familie ontstaan. Zeven dankbare jaren lang hebben we een publiek mogen ontvangen dat onze intentie deelde en daardoor ook meeschreef aan een onvergetelijk verhaal. Elke editie leek de vorige liefdevol te overtreffen. We wouden op een hoogtepunt eindigen en daarom organiseerden we Technoon voor de laatste keer op 1 maart. Op de valreep, want twee weken later ging de lockdown in. In retrospect heb ik het gevoel dat het niet anders moest zijn. Het was een geweldig hoofdstuk en ik word nog emotioneel bij elke terugblik, maar onmetelijke dankbaarheid overheerst.” 

Een kleine actieradius 

Dat Kato gewaagde beslissingen durft te nemen, bewees ze al met haar carrièreswitch. Maar ook in haar muziekcarrière hakte ze in het verleden al knopen door. Ze besloot bewust in te zetten op samenwerkingen met labels en muzikanten uit haar directe omgeving, actoren uit de lokale scene. 

“Ik ambieer geen wereldwijd succes, de omvang van mijn muzikale invloedsveld is niet sturend. Elke kwalitatieve verbinding die ik kan maken met een luisteraar vervult mij als artieste én als mens. Ik probeer atmosferen te creëren die de ziel omarmen, die ons in een druk leven op tijd herinneren aan rust.” 

Kato’s tips & tricks 

Voor generatiestudenten: Een universitaire studie volbrengen vraagt enorm veel inzet. Blijf jezelf daarom de vraag stellen: “Wat voedt me hierin, welke piste geeft me energie?” Je studie of beroep met bezieling uitvoeren is ongelofelijk belonend. Het klinkt heel eenvoudig, maar ontdekken wat jou energie geeft is een proces dat jaren kan duren. 

Voor laatstejaarsstudenten: Laat je niet ontmoedigen als je niet weet welke richting uit te slaan. Omarm die onwetendheid, het is een uitdaging tot ontdekken. En in die ontdekkingstocht gaat eigenlijk de grootste schoonheid schuil.

Een dag op de job van Kato 

Momenteel ben ik akoestisch ingenieur in opleiding bij Bureau De Fonseca en doorgrond ik het grote fenomeen ‘geluid’ nog volop. Een leuk team van collega’s spitst zich dagelijks toe op bouw- en omgevingsakoestiek. Daarbij controleren we nagalmtijd en spraakverstaanbaarheid binnen één ruimte enerzijds, de geluidsisolatie tussen verschillende ruimtes anderzijds. Als experts worden we betrokken vanaf de studiefase tot het uitvoeren en implementeren van de oplossing. Onder ‘omgevingsakoestiek’ begrijpen we het beheersen van geluidshinder in en naar onze omgeving. Momenteel bestudeer ik verschillende meet- en rekennormen om binnenkort als expert te kunnen garanderen dat aan de steeds strenger gestelde eisen voldaan wordt. 

Aan het belang daarvan word ik dan ook dagelijks herinnerd. Mijn appartement bevindt zich te midden van de Alhambra-wijk, ook wel eens het openluchtbordeel van Brussel genoemd. Het straatleven en verkeer is er heel intens en ik vind het met de dag interessanter daar op een ander niveau van bewustzijn mee om te gaan. In dat bijzondere waken over de levenskwaliteit in de stad of elders hoor ik alvast mooie toekomstmuziek.

Geïnspireerd door Kato? Ontdek dan de opleiding Ingenieurswetenschappen: Architectuur of contacteer Kato via LinkedIn. 

Benieuwd naar Kato's muziek? Ontdek haar nummers The Watcher en New Earth op SoundCloud.