Mentor & Professional Joeri Januarius over zijn passie voor geschiedenis en cultuur

Wil jij net zoals Joeri Geschiedenis studeren? Ontdek dan snel de opleiding! Heb je vragen voor Joeri na het lezen van dit artikel? Of ben je gebeten door zijn profiel? Contacteer hem dan zeker via LinkedIn.

Joeri Januarius heeft een gezonde portie nieuwsgierigheid om te ontdekken waarom de dingen zijn zoals ze zijn. Een ideale ingesteldheid dus voor een student Geschiedenis. Daarin behaalde hij niet alleen een master, maar doctoreerde hij ook. De keuze voor die studies maakte hij niet zonder twijfelen. Lange tijd waren er ook andere studiekeuzes in de running, maar dat de opleiding aan de VUB sterk focuste op hedendaagse geschiedenis gaf uiteindelijk de doorslag. Uiteindelijk bleef Joeri ook na zijn studies trouw aan zijn interesse en nieuwsgierigheid. Momenteel is hij coördinator bij het Expertisecentrum voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed (ETWIE) in Gent, beter bekend als het Industriemuseum, waar hij onderzoeken voert, projecten leidt en het industriële erfgoed bestudeert. 

“Ik heb geschiedenis altijd al interessant gevonden en was in het bijzonder gefascineerd door oorlogen en grote kantelmomenten in de 20e eeuw. Daarnaast was ik ook geboeid door sociale en humane wetenschappen. De knoop doorhakken voor mijn studies was dan ook niet eenvoudig. Ik informeerde mij goed en kwam uiteindelijk te weten dat de geschiedenisopleiding aan de VUB veel aandacht schonk aan de recente geschiedenis. Daarbovenop waren er ook nog eens grote boegbeelden uit het vak verbonden aan de faculteit. Ik zou mij met andere woorden echt kunnen specialiseren in mijn interesse en dat gaf uiteindelijk de doorslag.” 

Studies én eerste werkervaring op de VUB 

Na zijn master Geschiedenis behaalde Joeri nog een diploma in de Journalistiek, waarna hij opnieuw terechtkwam op het departement Geschiedenis en mee in een project stapte. Hij vroeg een beurs aan en begon aan zijn doctoraatstudie. De overgang van studeren naar werken was een grote aanpassing voor Joeri. Hij moest een nieuw ritme ontdekken, leerde voortdurend nieuwe mensen kennen en vulde zijn dagen heel anders in dan voorheen. Ondanks alle veranderingen, kon hij in zijn eerste job perfect de theorie uit zijn opleiding omzetten in de praktijk. De onderzoekcompetenties die hij de voorbije jaren geperfectioneerd had, bewezen onmiddellijk hun nut op zijn eerste job. 

“Als je net van de schoolbanken komt is het een grote verandering om te beginnen werken. Ik heb me wel vrij snel kunnen aanpassen en het feit dat ik de kennis uit mijn opleiding kon benutten in mijn werk, heeft daar ook bij geholpen. In Geschiedenis leerde ik kritisch denken en goed onderzoek voeren. Ik ontdekte hoe ik goede onderzoeksvragen kon formuleren, welke methodes ik kon toepassen en hoe ik het juiste materiaal kon vinden. Je krijgt echt een algemene onderzoeksinstelling mee die natuurlijk onmisbaar is om een doctoraat te schrijven.” 

Geen klassieke museumfunctie 

Joeri werkt vandaag als coördinator bij ETWIE, een onderdeel van het Industriemuseum in Gent. ETWIE is een soort netwerkorganisatie voor iedereen die interesse heeft in industrieel of cultureel erfgoed. De job van Joeri als coördinator is veelzijdig. Hij begeleidt een team, voert projecten en onderzoeken uit naar industrieel erfgoed en bepaalt het algemeen beleid met collega’s uit de sector. Zijn job komt dus niet onmiddellijk overeen met het klassieke beeld dat mensen hebben van een museumfunctie, en toch is dat precies de omschrijving van zijn job.  

“Mijn werk bij ETWIE heeft een heel andere invulling dan de klassieke interpretatie van een museumfunctie. Eigenlijk heb ik een netwerkfunctie. Ik leid een team en kom in contact met veel andere mensen binnen de sector. Ik zit bovendien ook in de redactieraad van een gespecialiseerd wetenschappelijk tijdschrift. Daarvoor beoordeel ik artikels en geef ik feedback. Het netwerken en kritisch zijn uit mijn opleiding keert dus nog steeds terug.” 

Industrieel erfgoed gelijkstellen aan andere cultuur 

Grote professionele veranderingen in de toekomst hoeven voor Joeri niet, daarvoor is de passie voor zijn sector te groot. Wat hij wel hoopt, is dat industrieel en technisch erfgoed ooit op hetzelfde niveau als andere cultuur zal staan. Volgens Joeri moeten de industriële verwezenlijkingen uit de geschiedenis niet onderdoen voor de schilderijen van grote kunstenaars. Hij hoopt dan ook dat beide in de toekomst aan elkaar gelijkgesteld zullen worden en daar zal hij met plezier zijn steentje toe bijdragen. 

“Als mensen vandaag over ‘kunst’ spreken, dan hebben ze het meestal over de werken van grote meesters zoals Rubens of Van Eyck. Ik hoop dat industrieel erfgoed snel datzelfde statuut zal krijgen. Mijn droom is om ervoor te zorgen dat mensen de uitvindingen van wetenschappers leren plaatsen in de geschiedenis en dat ze inzien hoe dat werk een enorme meerwaarde was én is voor de samenleving.” 

Joeri’s tips & tricks 

Voor generatiestudenten: Wees gulzig in stages, vrijwilligerswerk en studentenjobs. Het is enorm belangrijk om je zin aan te wakkeren om in een bepaalde sector te werken. Denk goed na over waar je even wil meedraaien en neem zelf het initiatief om de stageplek van je dromen te vinden. Het kan enorm nuttig zijn om te proeven van wat dingen concreet inhouden en een goed beeld te krijgen van hoe het er in een bedrijf achter de schermen aan toegaat. Op basis daarvan kan je je eigen beeld bijstellen en nagaan of dat effectief wel de piste is die je wil bewandelen. 

Voor laatstejaarsstudenten: Neem de tijd om na te gaan wat je echt wil bereiken met je diploma en wees daarin ook realistisch. Zelf heb ik het geluk gehad onmiddellijk te belanden in een job waar ik mij goed voelde, maar zo gaat het in de realiteit niet altijd. Het kan geen kwaad om eerst ergens anders werkervaring op te doen en te ontdekken hoe de arbeidsmarkt in elkaar zit. Je kan je pad gaandeweg nog uitbouwen. Wanhoop dus niet onmiddellijk want er is nog meer dan tijd genoeg om te groeien. Foute beslissingen zijn ook niet het einde van de wereld, maar kunnen net een heel positieve leerervaring zijn.

Een dag op de job van Joeri 

Als coördinator bij ETWIE bestaan mijn dagen vooral uit reizen doorheen het land, vergaderen en projectaanvragen schrijven. Als ik aankom in het Industriemuseum in Gent, open ik eerst mijn overvolle mailbox en beantwoord ik de dringendste mails. Daarna heb ik vaak vergaderingen gepland staan. Ik zit niet alleen regelmatig samen met de collega’s van mijn team of medewerkers uit het museum, maar eigenlijk met mensen van over heel Vlaanderen die actief zijn in de sector. Zo kom ik vaak op veel verschillende plaatsen en ontmoet ik nieuwe mensen.  

Daarnaast probeer ik ook wat tijd vrij te maken voor onderzoek, één van de dingen die ik het liefste doe. Het Industriemuseum heeft een heel goede referentiebibliotheek over de industriële geschiedenis en erfgoed. Daar kan je mij dan ook vaak terugvinden. Tot slot voeren we niet alleen zelf projecten uit binnen het museum, maar steunen we ook projecten van collega-organisaties. Ik schrijf regelmatig subsidieaanvragen uit om die projecten te kunnen financieren en realiseren. 

De grootste uitdaging aan mijn job is het juiste evenwicht vinden tussen de verschillende facetten die eraan verbonden zijn. Als coördinator heb ik namelijk mijn eigen projecten en onderzoek, maar moet ik ook een heel team leiden dat weer met andere projecten bezig is. Daarnaast houd ik mij ook bezig met het beleid binnen mijn sector. Ik lees dossiers na en heb regelmatig overlegmomenten met collega’s over de aanpak voor de hele sector. Ik probeer mijn aandacht op een evenredige manier te verdelen tussen onderzoek voeren, beleid maken en leiding geven, maar dat is niet altijd even makkelijk. Dat zorgt natuurlijk wel voor heel wat variatie in mijn werk en brengt een aantal boeiende aspecten met zich mee. Zo mag ik vaak congressen bijwonen en lezingen geven, wat ik enorm interessant vind. 

Wil jij net zoals Joeri Geschiedenis studeren? Ontdek dan snel de opleiding! Heb je vragen voor Joeri na het lezen van dit artikel? Of ben je gebeten door zijn profiel? Contacteer hem dan zeker via LinkedIn.