Dieter De Baere en Diederik Coppiters zijn de twee VUB-ers die dit jaar PhD Solvay Award hebben ontvangen. Elk jaar reikt de Solvay-groep "Solvay Awards" uit aan doctorandi die het voorgaande jaar met succes hun proefschrift verdedigd hebben aan de Faculteit Wetenschappen of de Ingenieursschool van de Université Libre de Bruxelles (ULB) of de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Er waren dit jaar in totaal zes winnaars.

Dieter De Baere kreeg zijn prijs voor zijn doctoraatsthesis ‘Exploration of laser metal deposition for monitoring solutions and development of a strategy for key challenges.’ Diederik Coppitters voor zijn promotieonderzoek ‘Robust Design Optimization of Hybrid Renewable Energy Systems,’

Het doel van de PhD Solvay Award is jongeren aan te moedigen om een opleiding te volgen en onderzoek te doen op het gebied van wetenschap en technologie, waar onderzoek essentieel is voor de ontwikkeling van de huidige en toekomstige industriële activiteiten. Het is de bedoeling van het chemieconcern Solvay om de inventiviteit van getalenteerde doctorandi te stimuleren en hen aan te moedigen na te denken over manieren waarop hun werk kan bijdragen tot de maatschappelijke vooruitgang.

De doctoraatswerken moeten gericht zijn op een van de volgende thema’s.

·         Het onderzoek en begrip van materie (structuur, eigenschappen, transformatie, chemische reactiviteit, materiaalkunde),

·         De studie van de mechanismen en de chemie van het leven,

·         Nieuwe productietechnologieën,

·         Nieuwe hulpbronnen, opslag en opwekking van energie,

·         Milieuwetenschappen en duurzame ontwikkeling

De Solvay-prijzen werden meer dan 30 jaar geleden ingesteld door de heer Jacques Solvay om de kwaliteit van het onderzoekswerk van jonge wetenschappers van de Université Libre de Bruxelles (ULB) en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) te belonen. Sinds het begin hebben bijna 600 studenten van de faculteit Wetenschappen en de faculteit Ingenieurswetenschappen van beide universiteiten zich voor de prijs ingeschreven.

Hoewel de uitmuntendheid van het onderzoekswerk een belangrijk criterium blijft, houdt de jury (voorgezeten door Michèle Huart en samengesteld uit deskundigen van Solvay en professoren van de twee universiteiten) bij de selectie ook rekening met het vermogen om de "wetenschappelijke" boodschap samen te vatten en over te brengen aan niet-specialisten. Bovendien worden de kandidaten uitgenodigd om hun eigen mening te geven over de potentiële bijdrage van hun werk aan de samenleving naar een duurzamere toekomst.