Nu het coronavirus ook ons land heeft bereikt, maken mensen zich steeds meer zorgen over een mogelijke besmetting. Zelfs al gaat het bij de eerste Belgische patiënt om een geïsoleerd en met grote zorg omgeven geval. De vakgroep huisartsgeneeskunde en chronische zorg van de Vrije Universiteit Brussel ontwikkelde een online vragenlijst waarmee het risico op een besmetting met corona op een eenvoudige manier kan worden ingeschat. De VUB wil daarmee ook voorkomen dat de mensen zich onnodig zorgen maken.

In deze winterperiode hoesten en niezen heel wat mensen. Maar met het het coronavirus zullen ook steeds meer mensen zich zorgen maken dat ze zelf het gevreesde virus hebben of dat anderen hun daarmee zouden besmetten. De gewone seizoensgriep is namelijk moeilijk te onderscheiden van een infectie met het coronavirus. De overheid gaf al aan dat mensen die de voorbije veertien dagen in China waren en nu klachten hebben die lijken op pneumonie (longontsteking), mogelijk besmet zijn met het coronavirus.

Maar voor de bevolking is het niet zo eenvoudig om te weten wat nu precies de symptomen van een pneumonie zijn en wat het verschil is met bijvoorbeeld een bronchitis, griep of een verkoudheid.

Op de website www.coronavirustest.be kunnen burgers aan de hand van een aantal eenvoudige vragen hun risico op besmetting inschatten.

Prof. Dirk Devroey: “We verwachten dat bij het eerste geval van een coronavirus in België, de zorgverstrekkers erg veel vragen zullen krijgen. De online test geeft mensen de mogelijkheid om zelf een correcte beslissing te nemen en zo de belasting voor de zorgverstrekkers te verminderen. Mensen met een vermoeden van een infectie zullen de raad krijgen om telefonisch contact op te nemen met de huisarts en worden afgeraden om in de wachtzaal tussen de andere patiënten te gaan zitten, zodat ze die niet besmetten. Het is onze bedoeling om mensen goed te informeren en hun risico juist in te schatten.”

De vragenlijst en het algoritme zijn opgesteld aan de hand van de richtlijnen van de overheid en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De test wordt voortdurend geactualiseerd aan de hand van de meest recente informatie.